Ornamenten Trapmancomplex terug aan De Laan

Algemeen
Wethouder Jelle Beemsterboer is blij dat de ornamenten weer geplaatst zijn.
Wethouder Jelle Beemsterboer is blij dat de ornamenten weer geplaatst zijn. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Het nieuwe appartementencomplex aan De Laan is bijna voltooid. De aanleg van parkeerplaatsen aan de achterzijde is nog gaande. Waar ooit drukkerij Trapman en later jongerencentrum ‘Trapman’ stond, staan nu nieuwe woningen. Ter ere van de historie, en op initiatief van de gemeenteraad, zijn twee karakteristieke ornamenten van het Trapmangebouw teruggeplaatst in de gevel van het nieuwe gebouw.

Het appartementencomplex staat naast het gemeentehuis. Wethouder Jelle Beemsterboer onthulde op woensdagmorgen 21 juli de historische ornamenten. Jarenlang lagen deze twee stenen sculpturen opgeslagen bij de gemeentewerf. Ze zijn gemaakt door beeldhouwer Jan Trapman, neef van Piet Trapman die de drukkerij er vestigde.

Toen het pand geen drukkerij meer was, diende het nog kort voor jongerenwerk. Rond 2008 werd het pand gesloopt. Tien jaar later besloot de gemeenteraad tot deze bestemming voor de stenen. Op initiatief van CDA raadslid Co Wiskerke werd een motie daartoe in april 2018 ingediend. De raad stemde er unaniem mee in, waarna de terugplaatsing voorbereid en uitgevoerd kon worden. Uiteraard met de medewerking van BPD ontwikkeling BV (Bouwburo Tauber).

Dat de stenen bewaard zijn gebleven, is te danken aan het bestuur van museumboerderij Vreeburg, de historische vereniging Schagen en met name mevrouw Ruijter en de heer Paans. Mevrouw Ruijter organiseerde stadswandelingen en deed in maart 2000 het verzoek om de twee markante stenen (ornamenten) blijvend te bewaren als het gebouw werd gesloopt. Het behoud en terugkeer van de stenen zorgt er voor dat een stukje geschiedenis zichtbaar blijft.

Ornament 2
Ornament 1