Ina Drost-Hoogeboom neemt na 36 jaar afscheid van Firma A. Sneekes & Zn

Algemeen
Ina Drost neemt afscheid van Firma A. Sneekers & Zn.
Ina Drost neemt afscheid van Firma A. Sneekers & Zn. ((Foto: aangeleverd))

’T ZAND- Morgen, 30 juli, moet ze ‘het’ dan toch echt loslaten. Met een beetje pijn in het hart, maar toch ook veel zin in de nieuwe tijd die voor haar ligt. Tijd besteden aan haar kleindochters die in Eindhoven wonen. Meer tijd besteden aan haar man, de eigen woning en wie weet nieuwe hobby’s. Maar gemist zal zij, Ina Drost-Hoogeboom, worden bij de Firma A. Sneekes & Zn. 36 jaar werken bij dezelfde werkgever, het komt tegenwoordig weinig meer voor. Tel daarbij op de krachtige persoonlijkheid van deze vrouw uit Schagen en één ding is zeker: haar werkgever moet ‘wat goeds’ gedaan hebben. ,,Ik ben inderdaad altijd zeer tevreden geweest over mijn werkgever”, stelt de geboren Zandtemse (opgegroeid aan de Bosweg) onomwonden. 

Vooral het sociale gezicht van de onderneming die deels agrarisch (loon)werk verricht en zich deels richt op grond-, weg- en waterbouw heeft haar altijd erg aangesproken. ,,Toen mijn kinderen nog jong waren mocht ik altijd later komen zodat ik ze naar school kon brengen. Ook mocht ik eerder weg om ze op te halen. Tevens ging het bedrijf ook altijd heel prettig om met zwangere medewerksters. Er werd niet moeilijk overgedaan, er werd altijd een adequate vervangster gevonden. Zo ben ik 36 jaar geleden ook bij de onderneming gekomen. Ik verving tijdelijk mijn collega Lida die overigens ook nog altijd voor het bedrijf werkt. De samenwerking beviel zo van beide kanten dat tijdelijk permanent werd.”

Krachtige dame

Hoewel het destijds nog helemaal niet vanzelfsprekend was dat vrouwen fulltime werkten, had Ina al een behoorlijk cv opgebouwd. Ze was eerst werkzaam bij de marine in Den Helder in een ondersteunende functie, daarna was ze met haar man cafébaas van achtereenvolgens Les Deux Frères op het Noord in Schagen en dansgelegenheid Swaf in Alkmaar. Op dertigjarige leeftijd had ze kortom al de nodige levens- en ondernemerservaring opgedaan, was ze niet op haar mondje gevallen en kon ze ook nog eens goed rekenen. Een praktijkdiploma boekhouden was voor Ina geen probleem, iets wat haar in haar administratieve functie bij de Firma A. Sneekes & Zn. goed van pas kwam. Maar ook haar andere ervaringen betaalden zich uit. ,,Het is natuurlijk een bedrijf met voornamelijk mannen, de bedrijfscultuur is daar ook op gericht”, vertelt de 66-jarige. ,,Ik heb daar nooit moeite mee gehad. Sterker nog, de vrouwen op de administratie worden gevoelsmatig misschien daardoor wel meer gewaardeerd. De jaarlijkse personeelsfeesten zijn in ieder geval altijd erg leuk geweest. Of we nu een fabriek van een leverancier bezochten of een concert van André Hazes: het was altijd gezellig. Dit bedrijf staat in zijn algemeenheid voor harmonie”

Het werk veranderde wel in de loop der jaren. ,,Toen ik begon werd er nog gewerkt met een doorschrijfboekhoudsysteem, oftewel onder het ene vel zat een ander vel waarop de inkt op doorgedrukt werd. Nu is alles geautomatiseerd, maar je moet uiteraard nog steeds opletten wat je invoert. Ook het bedrijf veranderde. Gras van het land halen doen we niet meer, maar voor de rest is de expertise van de Firma A. Sneekes & Zn. steeds breder geworden. Agrarisch werk voeren we weliswaar nog altijd vooral regionaal uit, maar onze opdrachten voor grond-, weg- en waterbouw komen van Amsterdam tot en met Texel. ” De ‘pensionada’ gaat dat alles nu van een afstand gadeslaan, haar werkgever heeft een opvolgster gevonden die, hoe kenmerkend, Ina zelf heeft ingewerkt.