Robots rijden vooral in loonwerk

Agrarisch
Robots rijden vooral in loonwerk.
Robots rijden vooral in loonwerk. (Foto: Getty Images)

Iedereen praat over veldrobots, maar wie gaat er al een kopen? Bedrijfszekerheid is ongewis en de investering fors. Loonwerkers met een robot dienen zich aan en garanderen onkruidvrije hectares per teeltseizoen.

Elk toekomstbeeld in de akkerbouw en vollegrondsteelt wordt gedomineerd door veldrobots. Ondernemers praten erover en zijn aan het ontwikkelen of testen. Dat gaat van kleine start-ups tot grote traditionele bedrijven die er een complete ‘Smart’, ‘Intelligence’ of een gelijksoortige afdeling voor oprichten. Stuwende argumenten zijn een lagere bodemdruk, plaatsspecifiek werken, gebruik van elektrische aandrijving, verlagen van personeelskosten en steeds vaker ook de komende wettelijke beperking van middelengebruik. 

Vaak wordt het ook nog eens gespekt met 10 tot 30 procent subsidies vanuit het Rijk. Een veldrobot heeft het allemaal. Onbemand, elektrisch aangedreven en met een verwaarloosbaar eigengewicht kan deze bijvoorbeeld mechanisch onkruid bestrijden, maar ook ander licht werk verrichten, zoals zaaien.