Stijgende zorgkosten een van de oorzaken niet sluitende begroting 2022

Algemeen
De oplopende zorgkosten, de opschalingskorting en de herverdeling gemeentefonds zijn oorzaken dat de begoting voor volgend jaar niet sluitend is.
De oplopende zorgkosten, de opschalingskorting en de herverdeling gemeentefonds zijn oorzaken dat de begoting voor volgend jaar niet sluitend is. (Foto: Pexels.com)

SCHAGEN - De begroting 2022 van de gemeente Schagen is niet sluitend. Joke Kruit, wethouder Financiën: “De cijfers voor 2022 en de jaren die volgen laten zien dat wij voor een behoorlijke uitdaging staan. Hierin zijn overigens nog niet de effecten van de septembercirculaire verwerkt.”

Dat de begroting niet sluitend is wordt onder andere veroorzaakt door de stijgende zorgkosten, het hanteren van een abonnementstarief in de WMO, de opschalingskorting en de herverdeling gemeentefonds. “We zijn niet de enige gemeente die tegen dit probleem aanlopen en onze lobby richting het Rijk voor voldoende gelden om onze taken uit te voeren gaat onverminderd door.’’  

Basisbegroting

Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dat dit de laatste begroting is van deze coalitieperiode. Daarom is de gemeente terughoudend met nieuwe plannen en is dit een zogeheten basisbegroting. Joke Kruit, wethouder Financiën: ‘’Ondanks de financiële zorgen die we hebben en de zorgen over hoe we onze ambities kunnen waarmaken, zijn we als college evengoed heel trots. Trots op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt en trots op wat we in de resterende coalitieperiode nog gaan bereiken. We vinden het belangrijk om de gemeente goed over te dragen aan de volgende gemeenteraad en hebben dan ook oog voor de toekomst. Dat kunnen we niet alleen, maar doen we dan ook graag met elkaar. Immers, Schagen maken we samen!’’

De complete begroting met daarin alle plannen voor 2022 is digitaal te vinden op schagen.begroting-2022.nl. Op 9 November bespreekt de gemeenteraad de begroting. De avond is openbaar; hij begint om 19.30 uur en is online te volgen via de website raadzaamschagen en de lokale omroep Noordkop centraal.