Pettenaar Roger Moonen volgt zijn hart: zeilen naar de Caraïben

Algemeen
Shane, Sievert en Roger zijn klaar voor de oversteek.
Shane, Sievert en Roger zijn klaar voor de oversteek. (Foto: privé )

LANZAROTE - “Als je iets wilt, dan moet je daarvoor gaan. Zo simpel is het gewoon.” Dat is de filosofie waar Roger Moonen, eigenaar van Spar Petten, niet van afwijkt. Zo ontstond ruim een jaar geleden het idee om te gaan zeilen. Niet een week, nee gelijk voor een half jaar. De Atlantische oceaan oversteken, deelnemen aan de Heineken Regatta van Sint Maarten. Waarom ook niet? 

Sinds een maand geleden is dit idee werkelijkheid geworden. Met zijn oudste zoon Shane (18) en een neef van zijn beste vriend, Sievert (20) beiden vierden hun verjaardag op de boot, zijn ze de vaste crew van zeilboot ‘de Blauwe Draeck’. 

Zoom

Vertrokken vanuit Den Oever, zijn ze inmiddels aangemeerd in de haven van Arrecife op Lanzarote, om zich voor te bereiden op een lange reis. Over een maand gaan ze de uitdaging aan om de Atlantische Oceaan over te steken om daarna aan te meren bij Het Franse overzeese departement Martinique, een Caribisch eiland dat behoort tot de groep van de Kleine Antillen in de Caribische Zee. Ondertussen maakt Roger tijd om via zoom te laten zien hoe het met hen gaat. “Ik geniet van de zon, de zee, de mensen, alles. Het leven gaat hier net even wat langzamer.  De reis tot nu toe is vrij vlot verlopen. Ondanks kleine ongemakken als een verstopt toilet en lekkage, doorstaan we het prima. We hebben de tijd van ons leven.”

Echte mannen

Roger doelt daarmee op zijn twee crewleden, die aan het begin van hun adolescente leven staan. Zij hadden het afgelopen tijd door corona zwaar te verduren. “ Het is niet leuk om te zien hoe je zoon zich steeds meer terugtrok in zijn leven. Zijn leven heeft tijdens corona stilgestaan. Hij kon zich niet meer focussen of uit die negatieve spiraal komen. Door hem mee te nemen kan hij aan zichzelf werken. Geloof me, op een boot zeilen brengt flink wat verantwoordelijkheden met zich mee. Daarbij komt ook nog dat je met elkaar opgescheept zit. Je moet het letterlijk doen met wie er zijn en met jezelf. We zijn nog maar net aan de reis begonnen, maar ik weet zeker dat het van deze jongens echte mannen maakt.”

Buiten genieten van het weer en de omgeving, zijn de jongens bezig met het schoonhouden van de boot, en doen ze klussen in de haven. “We hebben vrienden over uit Nederland en zij verblijven tijdelijk ook op de boot. Als gastheer en reisleider zorg ik voor leuke activiteiten. Zo hebben we gesnorkeld tussen de angelsharks. Dat was geweldig!” 

De overtocht

Voor de oceaantocht gaat de crew gebruikmaken van de passaatwinden. “We zeilen eerst zuidelijk, zodat we wind vanaf de zijkant krijgen. We zullen om en om diensten draaien, dus het is wachtlopen, koken, slapen en vooral genieten. De sterrenhemels zullen onvergetelijk worden.” Contact met het thuisfront gebeurt vooral via de telefoon en de laptop. “We hebben hier wifi en straks op de oceaan hebben we satelliettelefoon. Het is fijn dat mijn vrouw Susanne en mijn andere twee zoons naar Martinique vliegen. Sievert blijft dan met zijn oom Jaap, die is meegevlogen, op Martinique, en wij gaan als gezin een paar weken zeilen.”

Feestdagen

De feestdagen worden als gezin op de boot gevierd, waarna zijn vrouw en twee zoons weer naar huis vliegen. Daarna wordt er gezeild naar Sint Maarten om mee te doen aan de Regatta, in maart. “Ons doel? Gewoon meevaren, dat is toch een geweldige ervaring?” Via de Azoren in april zeilen ze door om rond mei weer in Den Oever aan te meren. “We hopen dat corona geen roet in het eten gooit. We hebben wel veel sneltesten bij ons, en we hopen dat we de route kunnen zeilen die we hebben bepaald. Maar goed, we nemen elke dag zoals het is en daar voel ik me prettig bij.”

Volg de reis van Roger via zijn reisblog Roger Moonen reislogger

Sievert, Shane en goede vriend Jaap genieten van de zonsondergang.
Roger Moonen voelt zich thuis aan het roer.