Hoe is de traditie van Sinterklaas ontstaan?

Nieuws
De goedheiligman op zijn trouwe paard Amerigo.
De goedheiligman op zijn trouwe paard Amerigo. (Foto: Pixabay)

REGIO - Elk jaar brengt Sinterklaas vanuit Spanje een bezoek aan Nederland. Volgens de traditie viert Sinterklaas zijn verjaardag op 5 december met een groot feest voor alle kinderen. Hoe is de traditie van Sinterklaas ontstaan? 

Ontstaan traditie Sinterklaas

Het Sinterklaasfeest vindt zijn oorsprong in het verhaal over de bisschop Nicolaas van Myra. Nicolaas leefde in de vierde eeuw na Christus in Turkije, dat toen Klein-Azië werd genoemd. Volgens de legende heeft Sint-Nicolaas al in zijn vroege jeugd wonderen verricht. Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt.

Nicolaas van Myra stierf 6 december. Na zijn dood werd hij door de Rooms-Katholieke kerk heilig verklaard. Oorspronkelijk werd de bisschop alleen in het oosten van Europa vereerd. Vanaf de dertiende eeuw ook in West-Europa; de sint werd gezien als beschermer van de jeugd, kooplieden, zeelieden en reizigers. 

Traditie Sinterklaas Nederland

En hoe is de traditie van Sinterklaas in Nederland ontstaan? In Nederland wordt het Sinterklaasfeest sinds de dertiende eeuw gevierd. Dit gebeurde eerst in de kerk, en vanaf de vijftiende eeuw in huiselijke sfeer. In de zestiende eeuw probeerden Nederlandse calvinisten het Sinterklaas-feest af te schaffen. Het zou teveel heidense elementen bevatten. De pogingen slaagden niet. Het  Sinterklaas-feest was ontzettend populair, ook onder de protestantse bevolking.

Van een kinderfeest werd Sinterklaas steeds meer een familiefeest. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd. In 1952 werd de intocht van Sinterklaas voor het eerst uitgezonden op tv.

Dat is dus hoie de traditie van Sinterklaas is ontstaan!

Sinterklaas tradities

En hoe vieren we Sinterklaas nu? In Nederland en België vieren we op of rond 5 december de aankomst van de Goedheiligman, vergezeld door zijn knechten, de Pieten. Kinderen zetten hun schoen bij de haard voor cadeautjes, zingen Sinterklaasliedjes, en genieten van typische lekkernijen zoals pepernoten en marsepein. De Sinterklaastraditie creëert vreugdevolle herinneringen voor jong en oud.

Sinterklaasviering 2023

In Nederland wordt Sinterklaas gevierd op 5 december - of soms op bijvoorbeeld 4 of 6 december. Kinderen zetten hun schoen bij de haard voor cadeautjes en zingen Sinterklaasliedjes. Sinterklaas en zijn knechten, de Pieten, komen per stoomboot aan in een grote intocht. Familiebijeenkomsten, surprises (cadeauverrassingen), gedichten, en het eten van traditionele lekkernijen zoals pepernoten en chocoladeletters zijn onderdeel van de viering.