Nieuwe zeilen voor de Lastdrager in Hoogwoud

Algemeen
Mooie oldtimers door het dorp.
Mooie oldtimers door het dorp. (Foto: aangeleverd)

Lionsclub Opmeer-Medemblik organiseerde in maand juli twee tochten: een wandel-fietstocht rond Opmeer en een automolenrally langs klassieke molens in Noord-Holland-Noord. Na afloop van de autorally werd in partycentrum Stam een cheque van 1.850 euro uitgereikt aan molenaar Kees Mens voor nieuwe zeilen op de wieken van de korenmolen De Lastdrager.

De wandel-fietstocht van elf kilometer, met 130 deelnemers, begon en eindigde in Hoogwoud bij de ingrijpend gerestaureerde korenmolen De Lastdrager. Deze oude molen uit 1527 maalt nog met haar oude zeilen graan. Het meel gaat naar de lokale bakker en het pannenkoekmeel wordt bij de molen verkocht. 

Ook de molens De Vier Winden (1891) en De Kaagmolen (1654) werden bezocht. De Vier Winden is gebouwd voor de bemaling van de polder De Lage Hoek en De Kaagmolen voor bemaling van de Kaagpolder. Daarna wandelend langs de plek waar ooit De Houtzaagmolen (1727) in Spanbroek stond. Lion Ger May liet foto’s van deze fraaie molen zien en vertelde over zijn geschiedenis. De molenaars gaven nadere informatie over hun molen.

Voor de auto molenrally gaven 34 teams zich op met in totaal 80 deelnemers. De start was bij Roele de Vries, de finish bij Partycentrum Stam, beide in Wognum. De rally van bijna 80 kilometer voerde langs 23 oude molens in Noord-Holland-Noord. Bij de kennisquiz over molens, die onderdeel was van de tocht, vielen maximaal 16 punten te behalen. Het aantal behaalde punten en het totaal aantal gereden kilometers was bepalend voor de einduitslag. 

Uitslag

Drie teams zijn bij de kennisquiz gelijk geëindigd met 14,5 punten. Op basis van de gereden km werden Wijnand Beemster met Barry Laan tot winnaars uitgeroepen. Zij hadden 80 km afgelegd. Dat was het dichtste bij de afstand van 78,69 km, die de uitzetters van de tocht hadden bepaald. Nummer twee, met 84 km, waren Anne-Marie Groot en Drewes Haakmeester en de derde prijs ging met 101 km naar Carmen Illescus van Dijk en Klaas Bos. De prijzen zijn regionale natuurproducten, die bij de winnaars zijn thuis bezorgd.

Er was nog een extra opdracht waarmee twee bioscoopbonnen waren te winnen. Thuis een bouwpakket van een molen, bestaande uit vijf delen, op de juiste wijze in elkaar zetten en daarvan een foto insturen. De familie Edwin van der Gracht won deze prijs.