Honderdjarige Bavokerk in Ursem viert jubileum met parochianen

Algemeen
De Bavokerk in Ursem bestaat een eeuw.
De Bavokerk in Ursem bestaat een eeuw. (Foto: aangeleverd)

Komend vanuit westelijke richting naar Ursem, wordt de horizon van het dorp gekenmerkt door een hoge toren met bijbehorend oranje gekleurd dak. Het is het kerkgebouw van de rooms-katholieke parochie, toegewijd aan Sint Bavo en op zondag 10 oktober vieren de parochianen hier het honderdjarig bestaan van het kerkgebouw. 

Het dorpje Ursem had vanaf 1858 een eigen kerkgebouw voor de rooms-katholieke parochie. Het gebouw telde driehonderd zitplaatsen en had een houten torentje. De onstuimige groei van het aantal parochianen in de tweede helft van de 19e eeuw, bracht in 1914 pastoor Wiegman zover om een eerste ontwerp te laten maken voor een nieuwe kerk. Zijn overlijden en ook de Eerste Wereldoorlog strooide roet in het eten. 

Nieuw gebouw

Pastoor Van der Poel zocht in 1916 contact met de Scheveningse architect A. J. Kropholler. De eerste steenlegging vond op 6 april 1920 plaats en plaatselijke aannemer J. Hille en aannemer Wind uit Medemblik begonnen met de bouw van een 37 meter lang en 25 meter breed kerkgebouw. Het altaar (de absis) en heeft vijf zijden. 

In gebruik

Het kerkgebouw werd op 22 augustus 1921 in gebruik genomen, maar het hoofdaltaar was nog niet afgebouwd. Waarschijnlijk heeft geld een rol gespeeld, maar middels intekenlijsten onder de parochianen, kon het in zijn volle glorie worden afgebouwd in december van dat jaar, met prachtige gebrandschilderde ramen. De vloer is pas in 1926 aangebracht. De schilderingen in de absis zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog aangebracht door kunstenaar Stokhof de Jong uit Soest. Deze kunstenaar was hier in 1944 ondergedoken en maakte als tegenprestatie deze prachtige schilderingen. 

Kerkorgel

Wat is een kerk zonder kerkorgel. Het is gebouwd in 1877 door de firma Ypma uit Alkmaar. Het is een aantal keren omgebouwd en vernieuwd en bevat nu 22 stemmen, verdeeld over 350 tinnen en houten pijpen waarvan nog een deel uit het oude orgel stamt. Met regelmaat worden de toetsen beroerd door organist Wil Does die meer dan vijftig jaar werkzaam is in de kerk. In de kerk staat ook het beeld van Sint Bavo en het doopvont staat in de doopkapel.

Luidklok

De 40 meter hoge toren werd voorzien van de oude luidklok, maar er kwam een nieuwe naast te hangen. Deze klokken werden tijdens de Tweede wereldoorlog geconfisqueerd door de Duitsers. In 1949 werden er drie nieuwe klokken in de toren gehangen, waarvan de grootste gewijd is aan Maria, de tweede aan Bavo en de derde klok aan de engel Gabriël en dat is de Angelusklok die, al is de traditie verloren gegaan, nog dagelijks oproept tot gebed.

Parochianen

Parochianen delen in de Bavokerk al 160 jaar lief en leed met elkaar. Inmiddels heeft het gebouw ook een andere functies gekregen. Om geld op te brengen voor restauraties worden er nu concerten gegeven, lezingen en tentoonstellingen gehouden. In de corona-periode moesten alle activiteiten op een laag pitje worden gezet, maar voorzichtig pakt de parochie de draad weer op en is dit eeuwfeest een mooi begin.

Jubileumfeest

Jacqueline Stam-Vis is lid van EigenWijs en lector in de kerk: “het is het begin van een feestelijk jaar, maar door onduidelijkheid over de corona-omstandigheden organiseren we nog niet teveel. Het is nog een beetje vaag wat de toekomst ons brengt en het parochiebestuur is voorzichtig. Voor nu is het belangrijk dat de parochianen die lang door de corona niet meer in de kerk waren, weer opnieuw welkom te heten. Het is fijn dat ik weer tijdens vieringen voorlees en voor kan gaan in de kerk als invaller van de pastores. Mijn man en ik zijn getrouwd in deze kerk en onze drie kinderen gedoopt, deden communie, zijn gevormd en waren alledrie misdienaar. Ik was jarenlang betrokken bij de Kindernevenviering. Ik voel veel betrokkenheid bij de Bavokerk en vind het fijn daar weer mensen te ontmoeten.”

Voorganger pastoor Nico Knol gaat zondag 10 oktober om 10.00 uur de feestelijke viering voor en het koor EigenWijs zingt liederen. Daarna kunnen alle aanwezigen samen van koffie en gebak genieten en kunnen zij het totaal verbouwde ‘Pastorietje’ bewonderen.