ADO’20 gaat voor klimaat neutraal met 200 zonnepanelen

Algemeen
Vrijwilliger Piet van Zijl en jeugdlid Javi Bruin flankeren één van de 197 zonnepanelen, die ADO’20 laat plaatsen door Patina Stroomdak.
Vrijwilliger Piet van Zijl en jeugdlid Javi Bruin flankeren één van de 197 zonnepanelen, die ADO’20 laat plaatsen door Patina Stroomdak. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Afgelopen week is op het ADO’20 complex De Vlotter, het officiële startsein gegeven voor de plaatsing van een kleine 200 zonnepalen op het dak van respectievelijk kantine, bestuurskamer en businessruimte. Op dinsdag 20 juli werd de formele aftrap van dit project gedaan, door Piet van Zijl als één van de oudste vrijwilligers van de Heemskerkers en Javi Bruin als één van de jongste jeugdleden.

Opbrengst maar liefst 70.000 kWh

Zij begeleidden symbolisch een paneel naar het dak, waarvan de verwachting is dat de complete plaatsing in deze week gerealiseerd zal worden.

Voorbereiding

De ideeën leefden al geruime tijd bij het bestuur van ADO’20 om een zo klimaatbewust mogelijk beleid te ontwikkelen. Met een kleine 600 jeugdleden voelt de vereniging zich daartoe vanuit maatschappelijk oogpunt ook min of meer verplicht. Dus werd er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van deze ambitie en werd groen licht gegeven voor de offerte aanvraag, waarbij Patina Stroomdak zowel kwalitatief als financieel de meest aantrekkelijke partner bleek. 

Win Win

Zoals in zovele vergelijkbare situaties al is gebleken, kent ook dit project uitsluitend winnaars. Het milieu is er daar één van, maar ook de verenigingskas vaart wel bij deze ontwikkeling. Door het toekennen van diverse subsidies van de Rijksoverheid en de Provincie Noord Holland en de kosten/baten analyse van de installatie kon de terugverdientijd ook aanzienlijk worden bekort en kent het project dus slechts winnaars.

Heemskerkse voetbalclub wil bijdrage leveren aan beter klimaat

De Heemskerkse voetbalclub wil dan ook een actieve bijdrage leveren aan een beter klimaat. ADO’20 voelt zich als maatschappelijk betrokken vereniging, ook verantwoordelijk en geroepen een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Met onder andere meer dan 600 jeugdleden is dat ons inziens ook niet meer dan logisch. Met de plaatsing van de 197 panelen en totaal 300 m² aan dakoppervlakte is dit dan ook een grote stap in de goede richting. 

Berekeningen

Als alles volgens de berekeningen klopt, is de stroomopbrengst maar liefst 70.000 kWh en zal naar verwachting voldoende zijn om de nul op de teller voor energie te krijgen. Hiermee kan ADO’20 een forse structurele kostenverlaging op de stroomkosten realiseren, wat een stevige vermindering van de energielasten betekent.

Na plaatsing van de LED-veldverlichting op het A en B-veld, de LED-verlichting in alle ruimtes en bewegingsmelders in de kleedkamers is dit een volgende grote stap naar een duurzaam en toekomstbestendig ADO’20. 

LED-verlichting in alle ruimtes en bewegingsmelders in kleedkamers

Als prettige bijkomstigheid verbindt Patina StroomDak zich de komende jaren middels een sponsorbijdrage aan de jeugdafdeling van ADO’20. Onder de slogan “De jeugd van ADO’20 en Patina StroomDak vinden elkaar in Duurzaamheid” zullen er samen diverse initiatieven genomen worden.

Toekomstbestendig

 Zo wordt de vereniging stapje voor stapje toekomstbestendig en draagt enorm bij aan een verbetering van het milieu.