Column Blik van Co: Hé Google

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Wat ik nu heb meegemaakt, dat wil ik u niet onthouden. De techniek heeft mij duidelijk ingehaald. Moet u zich voorstellen, u zit in de kamer van bijvoorbeeld uw dochter, en zonder enige redenen wordt er geroepen....”Hé Google, zet de schemerlamp op de kast aan!”

Het gaat echt gebeuren, we komen in het robottijdperk

“Prima”, zegt een vrouwenstem uit een ronde witte speaker die op de vensterbank staat. “Ik zet de lamp aan”. “Hé Google, wat is de temperatuur vandaag?”

De kleurtjes op de speaker gaan branden en de vrouwenstem zegt: “Vandaag is het 20 graden met af en toe zon”. Ik schrik me de rambam. 

Het gaat echt gebeuren, we komen in het robottijdperk. Ze ziet me wit wegtrekken. “Hé Google, vertel eens een mop”. 

En ja hoor, ze vertelt een mop. Hij is ook gekoppeld aan de televisie. “Hé Google, zet de tv aan op NPO3”. 

Floep daar komt de zender tevoorschijn. Mijn dochter is niet meer te stuiten. “Hé Google zet de televisie harder”. De televisie gaat harder. “Hé Google, speel  Are You With Me van Lost Frequenties”. 

“Ik zoek Are You With Me op Spotify voor u”, zegt ze op een zwoele toon. De televisie slaat af en de radio begint de eerste tonen van dit lied ten gehore te brengen. 

Nu moet u niet denken dat het leuk is want dat is het helemaal niet. Mijn dochter liep de kamer uit en ik wilde de radio uitzetten. Ik riep: “Google zet de radio uit”. Geen enkele reactie.

Ik heb op verschillende tonen met zang meerdere malen Google geroepen. Ik zoek de aan en uit knop. Niet te vinden. 

Dan de stekker er maar uit. Helaas er zit geen stekker aan. Ik overweeg om hem door het raam te gooien, maar dat lijkt mij niet verstandig. 

Mijn dochter komt weer binnen en ziet aan me dat ik niet content ben. 

Ik ben het hele gedoe helemaal zat

“Als je de radio uit wil zetten dan hoef je er alleen maar ‘Hé’ voor te zeggen, dan doet ze alles wat je hebt ingevoerd”. Ik ben het hele gedoe helemaal zat, maar het is dan toch nog leuk als je er een column over kan schrijven zoals deze. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl