De Bareel ‘dependance’ van Cultuurhuis Heemskerk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Het was al langer de wens van Cultuurhuis Heemskerk en basisschool de Bareel om ook in Broekpolder muzieklessen aan te kunnen bieden. Er was alleen geen geschikte ruimte vrij en toen kwam ook nog corona tussendoor. Maar vanaf 20 september is het zover, het gloednieuwe muzieklokaal op de eerste verdieping is in gebruik genomen. In de zomervakantie is het lokaal opgeknapt en ingericht tot een inspirerende lokaal bomvol muziekinstrumenten.

Muzieklessen op basisschool gegeven

Overdag zullen alle klassen van de Bareel muziekles krijgen in het lokaal. Maurice Vastenouw, all round muziekdocent van het cultuurhuis geeft elke maandag klassikale muziekles en ook de leerkrachten van de school gebruiken het lokaal voor hun eigen muzieklessen.

Na schooltijd komen de muziekdocenten van het cultuurhuis langs die instrumentlessen geven. Een team van enthousiaste en professionele muziekdocenten staan klaar om op de Bareel les te gaan geven. Onder hen bijvoorbeeld de jonge Chinese violiste Ruiqi Ren, die haar internationale optredens afwisselt met het lesgeven in Heemskerk, bij haar kunnen kinderen al starten vanaf 4 jaar! Van Tessa Raadman kun je gitaar leren spelen, zowel akoestisch als elektrisch en basgitaar. De 29-jarige gitarist uit Amsterdam speelt in de popband EUT en geeft daarnaast les in Amsterdam en nu ook in Heemskerk. Drumdocent Julian du Perron (oa. Muzikant in de band van Ruben Hein) heeft veel zin om te starten op de nieuwe locatie met allemaal nieuwe leerlingen. Ook de altijd swingende Miklós Fürst (saxofoon en klarinet) en ervaren docent Titia Mijnen (piano en keyboard) gaan naast hun vaste lessen in het cultuurhuis een dag extra les geven op de Bareel.

Afgelopen maandag introduceerde dit docententeam zichzelf op de school met een optreden voor alle leerlingen. Na schooltijd konden ook ouders een kijkje nemen in het lokaal en de docenten ontmoeten. Ze starten in de week van 1 oktober met de kennismakingslessen, 8 weken om een instrument uit te proberen. Kinderen die al muziekles hebben gevolgd kunnen altijd een afspraak voor een gratis proefles maken.

Ouders van de school reageren enthousiast. Ze zijn blij dat leerlingen nu op school, dichtbij huis les kunnen krijgen. Voor de jonge leerlingen is het net te ver fietsen van Broekpolder naar het centrum van Heemskerk om zelfstandig te gaan. Voor werkende ouders is het vaak lastig om kinderen na schooltijd naar muziekles te brengen, nu kunnen de leerlingen ook tijdens de naschoolse opvang op de Bareel naar muziekles.

De Bareel werkt al jaren samen met het cultuurhuis aan goed muziekonderwijs. Zo wordt er een muziekmethode gebruikt voor de wekelijkse lessen van de eigen leerkrachten, hebben de leerkrachten scholing gehad en geeft een muziekvakkracht muziekles aan alle klassen. Daarnaast krijgen de leerlingen vaak workshops, doen ze mee aan projecten of bezoeken ze muziekvoorstellingen. Caroline Gartsman, cultuurcoördinator Bareel: “Stichting Tabijn heeft als doel dat leerlingen zich zo breed mogelijk ontwikkelen. Ik ben heel trots dat dit op de Bareel oa geresulteerd heeft in een prachtig muzieklokaal, waarin alle leerlingen met heel veel plezier samen muziek kunnen maken, beluisteren en beleven.’’