Pim en Maartje Glas wonen in een kerk

Huis
Pim en Maartje:
Pim en Maartje: "Het is precies geworden zoals we het voor ogen hadden." (Foto: AGHeeremansPhotography)

NOORD-SCHARWOUDE - Kun je een kerk verbouwen tot luxe woning en ook nog duurzaam en zelfvoorzienend wonen? Pim en Maartje Groot vinden van wel. Zij wonen met hun dochters Dieuwertje en Veerle sinds 2018 in de Ontmoetingskerk in Noord-Scharwoude. Op een prachtige plek, waar Pim vroeger zelf op basisschool De Kloet heeft gezeten.

‘Of je duurzaam en sfeervol kunt wonen in een kerk? Tuurlijk wel!’

“Het is precies geworden zoals we het voor ogen hadden. Dat we het allemaal in slechts negen maanden hebben verbouwd van kerk naar moderne en knusse leefruimte is wel bizar, eigenlijk. Zeker als ik het fotoboek bekijk dat we hebben gemaakt van het hele proces. Pfff, wát een klus!”, vertelt Pim. 


De woonkamer. Foto: AGHeeremansPhotography

Spijt hebben de twee Langedijkers nooit gehad. “We woonden in Amsterdam op een woonschip, dus waren wel gewend aan ‘anders’ wonen. Toen onze dochters Dieuwertje en Veerle ons gezin compleet maakten werd het wel wat krap en zijn we gaan rondkijken naar iets anders. Daarbij keken we echt naar industriële en historische panden, zoals een oude school of voormalig fabriekspand. Terwijl Maartje in eerste instantie helemaal niet weg wilde uit Amsterdam - we hadden daar inmiddels helemaal ons leven opgebouwd - kwam ik deze kerk tegen op Funda. In Noord-Scharwoude of all places!”


De gigantische open trap. Foto: AGHeeremansPhotography

Verbeeldingskracht

Het voormalige gebedshuis werd tot dan toe bewoond door een kunstenaar. Toen het stel langsging voor een bezichtiging stond de kerk tot aan de nok vol met kunstwerken; van beelden tot schilderijen. “Het was een productieve kunstenaar met een voorliefde voor verzamelen”, vat Pim het subtiel samen. “Er was dan ook best wat verbeeldingskracht voor nodig om er doorheen te kijken en te zien wat er mogelijk was met dit pand. Tijdens de bezichtiging was het bovendien donker en regenachtig weer. Tijdens de ronde door de kerk stuitte Maartje opeens op een levensgrote pop annex kunstobject. Die schrok zich rot, haha.” Toch zagen Pim en Maartje meteen de mogelijkheden en wilden een bod uitbrengen. Helaas was er al een koper op de kust, dus het plan ging niet door. Een paar maanden later kwam de kerk tóch weer op de markt en was het alsnog voor Pim en Maartje. 


Wooninspiratie haalde Maartje van Pinterest. Foto: AGHeeremansPhotography

Box-in-box

“Toen gingen we los. Gelukkig hadden we flink gespaard om de boel te verbouwen. In ons netwerk hebben we een aantal ervaren klussers. Met de architect is alles minutieus uitgetekend en is er een duidelijke planning gemaakt. Eigenlijk hebben we met weinig mensen bergen werk verzet.” Het interieur van de kerk is volledig gestript, inclusief de balkons en vloer. Nadat er extra heipalen zijn geslagen werd volgens het box-in-box-principe feitelijk een compleet nieuwe woning in de kerk gebouwd, vrijstaand in de buitenconstructie. In de wanden zijn grote raampartijen aangebracht, met zicht op de glas-in-loodramen. De keuken is handgemaakt door Chris Engeringh en ook de ramen en deuren zijn allemaal op maat gemaakt. Inspiratie voor de sfeervolle inrichting haalde Maartje met name van Pinterest. Bestaande meubels werden door een verfje en andere poten omgetoverd tot het perfecte kastje of tafeltje.


De kerk in Noord-Scharwoude. Foto: AGHeeremansPhotography

Sfeervol en modern

“Op de verdieping die bereikbaar is met een gigantische open trap (gemaakt van oorspronkelijke staal- en houtdelen uit de kerk) liggen vier grote slaapkamers, twee badkamers en een plat dak. Alles even sfeervol en modern ingericht, met enorm veel speelruimte voor de twee meisjes. “Als er nieuwe kindjes komen spelen dan zijn we net Ballorig”, lacht Maartje. “Die stuiteren door het huis, van de binnenschommel tot de boomhut. Heel gezellig.” Bij de bouw werd ook goed nagedacht over duurzaam en toekomstbestendig wonen. “We zijn volledig van het gas af, de woning wordt verwarmd door middel van een warmtepomp. Zo wordt er geen loze ruimte verwarmd én gaat er geen warmte verloren. We hebben vloerverwarming en het woongedeelte is volledig geïsoleerd. Omdat het woongedeelte in een soort glazen doos in de kerk is gebouwd, is het hier in de winter warm en in de zomer koel. Ik wil het liefst volledig zelfvoorzienend zijn. Uiteindelijk is het streven om alleen nog drinkwater af te moeten nemen.”

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!