Noodkreet gemeenteraad Beverwijk over herverdeling gemeentefonds

Algemeen
Het gemeentehuis van Beverwijk.
Het gemeentehuis van Beverwijk. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - De gemeenteraad van Beverwijk, is verbijsterd over de voorstellen betreffende de herverdeling van het gemeentefonds. Zij hebben op hoge poten een brief geschreven naar alle Kamerfracties in de Tweede Kamer. De raadsleden stellen dat zij in mei er nog vanuit konden gaan dat met €36 extra per inwoner Beverwijk een voordeelgemeente zou zijn, in juli bleek echter het voordeel verdwenen te zijn en in oktober vernamen zij een korting van €61 per inwoner dat een groot nadeel is in de begroting. 

Het verschil tussen het eerste voorstel en het laatste is €4.000.000 op onze jaarlijkse begroting! De nu voorgestelde herverdeling is voor Beverwijk een totale ‘roller coaster’, die de stad terugbrengt naar de tijd van de financiële crisis. 

Bezuinigingsoperatie

Er zal niet ontkomen worden aan een grote bezuinigingsoperatie, die de bestaande voorzieningen deels kapot gaat maken, aldus de raadleden van Beverwijk. Nu men bezig is met plannen om de stad enorm uit te gaan breiden in een cirkel rond het intercitystation, project Spoorzone. Precies wat ook Het Rijk en de provincies willen: bouwen rond het OV in het belang van een duurzame toekomst.

De gemeenteraad stelt verder in haar brief: “Dat Beverwijk een stad is met het kustdorp Wijk aan Zee, die sinds de jaren vijftig enorm gegroeid is door de Hoogovens en de vele arbeidskrachten die hier gehuisvest moesten worden. 

Wijken met wegen en groen 

Onze stad heeft in de jaren daarna veel gebouwd: een zwembad, een cultureel centrum, wijken met wegen en groen. Veel van die wijken zijn nu toe aan een grote opknapbeurt qua infrastructuur, waar we ook meteen willen investeren in klimaatadaptatie. Ook onze voorzieningen, zoals het zwembad en het cultureel centrum zijn toe aan renovatie, dan wel nieuwbouw.’’

‘’Die plannen kunnen voor een groot deel in de prullenbak als de nu voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds werkelijk plaats gaat vinden. 

Nieuwe inwoners

Wat hebben wij te bieden aan nieuwe bewoners, maar ook aan investeerders, als ze zien dat wij voorzieningen moeten schrappen, terwijl er een enorme groeipotentie aan inwoners is? De provincie Noord-Holland heeft een enorme behoefte aan nieuwe woonwijken en die kunnen nu eenmaal niet allemaal in Amsterdam en Haarlem gerealiseerd worden. Wij willen als Beverwijkse gemeenteraad graag onze nek uitsteken en investeren in een nieuwe wijk. Daar steken wij veel gemeenschapsgeld in voor het algemeen belang. Maar dit kunnen wij niet voortzetten als wij tegelijkertijd zo’n financiële klap te verwerken krijgen zoals het er nu naar uit ziet.’’

Dringende oproep

‘’Deze brief is een dringende oproep van alle politieke partijen van Beverwijk aan U als Tweede Kamer om zich te verdiepen in de effecten van de herverdeling van het gemeentefonds en de enorme gevolgen voor een groot aantal gemeenten. U kunt deze ongewenste ontwikkeling nog stoppen voor het te laat is. Vanzelfsprekend willen we u van harte welkom heten in Beverwijk voor een gesprek. Wij hebben uw aandacht, betrokkenheid en hulp hard nodig!”

Gemeenteraad van Beverwijk: VVD, GroenLinks, Samen Lokaal, D66, PvdA, CDA, Vrij!, Gemeentebelangen Beverwijk