Column Blik van Co: ‘Mondkapjes’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Normaal gesproken is deze column gewijd aan lokale en soms aan regionale onderwerpen. Ik kan er niet aan ontkomen om het nu breder aan te pakken, want de coronabesmettingen lopen hoog op. De regering heeft basisregels/verplichtingen opgesteld om verspreiding van het coronavirus verder te voorkomen. 

Om de verspreiding van het virus te beperken, is het erg belangrijk dat iedereen de basisregels/verplichtingen blijft volgen. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. Een van de maatregelen is het mondkapje. Deze is verplicht op veel openbare plekken waar u geen coronatoegangsbewijs hoeft te laten zien, zoals in de supermarkt. De mondjeskapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. 

Het dragen van mondkapjes zou de verspreiding van het coronavirus met 53 procent verlagen, blijkt uit een internationaal onderzoek. Ook de roep om 1,5 meter afstand te houden wordt vaak niet goed opgevolgd. Dat deze verplichtingen, opgelegd door het demissionair kabinet, in de wind wordt geslagen door een minderheid in onze gemeente Beverwijk wonende “burgers” is zeer te betreuren en getuigt van egoïsme en asociaal gedrag. 

Moet de meerderheid boeten voor het gedrag van de minderheid? Je ziet regelmatig dat er geen mondkapje gedragen wordt

Dit kan grote gevolgen hebben. Moeten wij óók een tijdelijk lockdown krijgen zoals in Oostenrijk. Dit land heeft een korte lockdown ingesteld, die afgelopen maandag 22 november van kracht is gegaan en uiterlijk 13 december zal aflopen. Toeristische reizen naar Oostenrijk zullen in deze periode niet mogelijk zijn. Nederland is ook voor Duitsland een hoog risicogebied. In alle deelstaten is de 2G-regel van kracht. Moet de meerderheid boeten voor het gedrag van de minderheid? Je ziet regelmatig, zowel jong als oud, dat er geen mondkapje gedragen wordt.

Loop je het overdekte winkelcentrum de Beverhof of het winkelcentrum de Wijkerbaan binnen dan kom je regelmatig “inwoners” tegen die geen mondkapje dragen. Ook in de diverse supermarkten draagt niet iedereen een mondkapje. Je kan en mag niet verwachten dat het personeel deze “overtreders” hierop aanspreken. Los van het feit dat je een knal voor je hoofd kan krijgen is dit toch een taak voor onze handhavers om hierop toe te zien. Zij hebben in hun vaandel staan: Zichtbaarheid en aanspreekbaarheid.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl