Trotse vrouwen eren hun rolmodellen

Algemeen
Dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk knipt het lintje door en de expositie is officieel geopend.
Dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk knipt het lintje door en de expositie is officieel geopend. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Plein ’40-’45 leent zich momenteel goed voor een buitenexpositie. Naast de tentoonstelling ‘Corona in de Stad’ en ‘Scenario’s Herinrichting Plein ’40-’45’ staan nu ook de foto’s van FATIMA HERITAGE prominent op het plein. Trotse vrouwen zijn er te zien. Vrouwen uit Nieuw-West die hun rolmodellen eren. Dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk knipte donderdag het lintje door voor de pers en de vrouwen.

Shirley Brandeis

Dat is haar moeder, wist Najate meteen toen ze werd benaderd te poseren naar haar grote voorbeeld, haar rolmodel. “Mijn moeder is voor mij hét voorbeeld van hoe je je als vrouw staande houdt in een onbekende omgeving.” Najates ouders kwamen in de jaren zeventig vanuit Marokko naar Nederland om er een nieuw bestaan op te bouwen. Najate werd hier geboren en beseft met de jaren steeds meer wat haar ouders hebben achtergelaten. “Ik heb nooit iets gemerkt van hun verdriet.”

In de huid kruipen

Naast Najate toonden ook Mbarka, Zina, Khadija, Yousra en Dana voor de camera hun rolmodellen. Dat is voor de een haar oma, voor de ander haar zusje en ook moeders worden dus genoemd. In de expositie FATIMA HERITAGE beelden de vrouwen uit Nieuw-West een foto van hun familielid uit en kruipen zo even in de huid, kleding en gedachtes van de ander. “Tot ik deze foto van mezelf zag, wist ik niet dat ik zo op mijn moeder lijk,” zegt Najate. Het portret, in een jurk zoals haar moeder die droeg en met de tatoeage zoals haar moeder die had, emotioneert haar. Dat haar dochtertje Hana trots een foto ervan maakt en als screensaver op haar telefoon instelt, maakt de verbinding tussen de drie generaties compleet.

Sterke vrouwen

Vrouwen in het zonnetje zetten, hun verhaal horen via een qrcode bij elke foto en rolmodellen eren. Dát is het doel van het culturele mediahuis Mr & Mrs Oasis dat met ondersteuning van stichting SAAAM een stuk cultureel erfgoed neerzet op het plein.

“Deze vrouwen pakken letterlijk en figuurlijk hun ruimte hier,” zegt Raja Felgata van het mediahuis. “Dit zijn verhalen van hun heldinnen. Dit zijn Amsterdamse verhalen die we willen doorgeven.” Ook dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk, die de eer kreeg het lintje van de expositie door te knippen, is blij met de foto’s op het plein voor het stadsdeelkantoor. “Er is al veel aandacht voor wat mannen doen in de samenleving. Mooi om nu vrouwen, deze sterke vrouwen uit Nieuw-West, te laten zien.”

Kruisbestuiving

“Een prachtige, verrijkende kruisbestuiving tussen verschillende culturen,” noemde stadsdeelvoorzitter Emre Ünver eerder al de expositie. “Daarnaast zijn dit ook verhalen van emancipatie, van kracht en van doorzetten. Verhalen die een voorbeeld zijn voor anderen.” Najate herkent de genoemde kruisbestuiving. “Ik was altijd de verbinding tussen de twee culturen bij ons thuis. Culturen waar we ons beide in thuis voelden.” Ook Zina koos voor haar moeder als rolmodel en poseerde trots. “Van mijn moeder leerde ik dat je als vrouw een eigen pad moet uitstippelen en kansen moet grijpen als die zich aandienen.” De tentoonstelling is nog tot 1 juli te zien op het plein. Daarna tot en met 17 juli aan de Sloterplas, tegenover de Meervaart.


FATIMA HERITAGE is onderdeel van het vrouwenplatform FATIMA dat komende jaren door de stad reist om inclusieve verhalen die mensen empoweren te delen. Zie ook www.mrmrsoasis.com.