‘Niet zo activistisch, maar wel heel avontuurlijk’

Algemeen
Annelies: “Ik voel me vrouw en ik kan verliefd worden op mannen, vrouwen en alles ertussenin."
Annelies: “Ik voel me vrouw en ik kan verliefd worden op mannen, vrouwen en alles ertussenin." (Foto: (Foto's: Ad van Dam)

NIEUW-WEST - In een serie portretten Oog in Oog met…komen mensen, die wonen en/of werken in Nieuw-West, aan het woord over hoe zij dat ervaren. Wat vinden zij daar prettig of zouden ze juist graag willen veranderen? Kunnen zij zichzelf zijn? Voelen ze zich hier veilig? Deze week staan we Oog in Oog met de 33-jarige Annelies, die werkt bij Lola Luid in Slotervaart.

Ad van Dam

“Ik ben kwartiermaker en dat betekent dat ik één van de beheerders ben van dit pand, waar allerlei maatschappelijke ondernemers en kunstenaars hun werkplek hebben. Daarnaast geef ik ook invulling aan de activiteiten, die we hier organiseren. Eén daarvan is het wekelijks gratis uitdelen van brood en andere levensmiddelen aan buurtbewoners. Voedsel, dat anders door supermarkten wordt weggegooid. Bij alles wat ik doe draait het eigenlijk om het organiseren van ontmoetingen. Dat kan op veel manieren, momenten en tussen allerlei mensen. Ontmoet de onbekende ander, wie is die ander en leer elkaar daardoor kennen. Ik zou mezelf niet heel activistisch noemen, zeker niet als LHBT-er, maar ik hou wel van actie en avontuur. Ik hou vooral van onverwachte dingen, die zoek ik ook wel heel erg op, maar ik vind het ook leuk die voor anderen te organiseren. Mijn aanpak zou je zacht kunnen noemen, niet zo expliciet. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat twee mensen, die elkaar nog niet kennen, ‘toevallig’ naast elkaar aan tafel komen te zitten en daardoor gemakkelijk met elkaar in gesprek raken. Zo komen ze er samen achter, dat ze meer op elkaar lijken, dan ze in eerste instantie dachten. En dat vind ik mooi. Het leven zelf zie ik eigenlijk als één groot avontuur, omdat het leven vol zit met onverwachte ontmoetingen.”

Genderidentiteit

“Ik voel me vrouw en ik kan verliefd worden op mannen, vrouwen en alles ertussenin. Ik heb lang gedacht dat ik bi ben, maar dat voelde raar, omdat ik niet zo sterk dat onderscheid tussen ‘mannen’ en ‘vrouwen’ ervaar. Ik denk niet in die twee categorieën, maar juist in allerlei verschillende verschijningsvormen van mannen en vrouwen. Wanneer ik om me heen kijk, zie ik geen ’mannen’ of ‘vrouwen’. Dat wordt wel als ‘panseksueel’ omschreven, maar ik hou niet zo van die vakjes. Toch geeft het wel een woord aan de manier waarop je naar anderen kunt kijken, waardoor je het er makkelijker met elkaar over kunt hebben. Sinds een paar jaar weet ik, dat wie ik ben en hoe ik in de wereld sta, geen fantasie of experiment is. Mijn genderidentiteit is volwaardig en is even veel waard als alle andere identiteiten.”

“Op een van mijn buitenlandse reizen zag ik ineens een paar hele mooie gele containers op straat staan. Er werd daar blijkbaar iets verbouwd. Ik heb er meteen foto’s van gemaakt. Het gekke was, dat het me heel erg raakte, terwijl het gewoon een bouwplaats was. Ik associeerde dat geel met lichtheid en de zon. Licht zowel in de zin van niet-donker, maar ook van niet-zwaar. Het was een soort eyeopener in mijn leven, een realisatie van: het besef dat het altijd goed komt, dat er altijd iets zonnigs en lichts is, vrolijkheid, daar staat die kleur bij mij voor. Vanaf dat moment heb ik heel veel gele dingen gefotografeerd, veel gele kleren gedragen en zelfs de muren en de vloer van mijn kamer geel geverfd. Geel is nog altijd mijn lievelingskleur en maakt me nog steeds blij.”

Vlag

“De regenboogvlag hangt hier bij Lola Luid, het hele jaar buiten. We willen daarmee laten zien, dat iedereen welkom is. Dit is een plek voor open minded mensen, die niets gek of raar vinden. Dat willen we hier uitstralen. Door zo’n vlag op te hangen, geven we een aanvulling op de hetero-normatieve wereld, waarin we leven. Ik denk dat er gewoon nog wel werk aan de winkel is voor emancipatie. Ik mis het vieren van diversiteit, van zowel in gender, als in culturele achtergrond, als in geaardheid, het is nog steeds iets bijzonders, ik wil gewoon dat er bijvoorbeeld een transgender persoon op tv aan het woord komt, niet omdat die transgender is, maar omdat die een verschrikkelijk goede automonteur is of wat dan ook.”

Wil je ook geïnterviewd worden of reageren: mail naar rozeinbeeld@gmail.com,

Annelies werkt bij Lola Luid in Slotervaart.