Demi Baltus nieuwe Polderdichter Haarlemmermeer

Algemeen
Demi Baltus heeft zin in haar taak als Polderdichter.
Demi Baltus heeft zin in haar taak als Polderdichter. (Foto: Pr)

HAARLEMMERMEER - Demi Baltus (23) uit Spaarndam mag zich de komende twee jaar Polderdichter van de gemeente Haarlemmermeer noemen en de gemeente vertegenwoordigen in dichtvorm. Afgelopen woensdag streden vier kandidaten om de titel ‘Polderdichter Haarlemmermeer’ in de Bibliotheek in Nieuw-Vennep. Na een spannende avond waarin de dichters hun beste werk lieten horen, kon de jury de winnaar bekend maken. 

 “Ik heb er vooral heel veel zin in!”, aldus de enthousiaste winnares. Volgens de jury: “Knap hoe Demi zich wist te herstellen, toen zij haar tekst vergat. Het is fijn om naar haar te luisteren qua ritmiek. Ze zit boordevol creatieve plannen voor het komend polderdichterschap, ze heeft een krachtige eigen stijl in woord en voordracht, en ze weet daarmee ook de jongere doelgroep aan te spreken.”

Jury

De jury bestond uit Mirjam Noach, oud-Polderdichter Haarlemmermeer 2018-2019, Marja Ruigrok, wethouder gemeente Haarlemmeer, en Swaentje van Sprundel, programmeur bibliotheek, en als gastjurylid was aangesloten Marianne van Velzen, stadsdichter van Leiden.

Toegangspoort

“Het is een mooie toegangspoort, een Polderdichter kan zichzelf in principe overal uitnodigen.” aldus van Velzen, die ervaring heeft als stadsdichter van Leiden. De bibliotheek en de Polderdichter gaan een nauwe samenwerking aan voor de komende twee jaar. Ook de gemeente zal de Polderdichter voor verschillende doelen gaan uitnodigen. 

Poëzie in de polder

In de wedstrijd hebben zich maar liefst tien dichters als kandidaat geplaatst in de eerste ronde. Poëzie leeft dus genoeg, in de gemeente. Ruigrok: “Haarlemmermeer is een schakel aan kernen, een heel diverse gemeente. Poëzie kan dat gevoel, wat er zich afspeelt in Haarlemmermeer, met anderen delen.”

Meer talent

Jong talent en singer songwriter Sanne Sterringa uit Badhoevedorp speelde een aantal van haar eigen nummers waaronder ‘Twijfels’ en ‘Nu ben je niks meer’. Naast de juryprijs, kreeg Maaike Pannekoek-Hänschen de publieksprijs met haar gedicht ‘Tweestrijd’.