UPDATE

Baasjes boos over honden vast langs spoordijk

Algemeen
Het pad langs de spoordijk is een walhalla voor loslopende honden.
Het pad langs de spoordijk is een walhalla voor loslopende honden. (Foto's: Justine Appelman)

NIEUW-WEST - Het is heerlijk wandelen met de hond langs de spoordijk tussen de Jan Evertsenstraat en de Nieuwe Meer. Justine Appelman en met haar vele hondeneigenaren, weet er alles van. Ze woont 20 jaar in de buurt en laat haar hond daar al 12 jaar elke dag uit. En die vindt de plek ook geweldig, Lekker uitrazen met andere honden. Maar daar is sinds 1 juni een einde aan gekomen. Wandelen kan nog wel, maar wel met de hond aan de lijn.

Lees de reactie van stadsdeel Nieuw-West onderaan het artikel

Het gerucht ging al een tijdje dat de gemeente plannen zou hebben om op die plek loslopende honden te verbieden. Het besluit is dan ook 1 juni dit jaar eindelijk genomen. De voornaamste reden om het hondelosloopgebied op te heffen is: ‘Op een aantal locaties langs de spoordijk hebben loslopende honden onder het hek van ProRail door gegraven. Hierdoor konden honden op de spoorbaan gaan lopen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties voor zowel honden, hondenbezitters als het treinverkeer’. Stadsdeel Nieuw-West heeft het besluit pas op 30 juni kenbaar gemaakt op de website en vorige week, woensdag 7 juli, officieel kenbaar gemaakt in Westerpost. Zodoende kan er nog maar tot 14 juli een zienswijze worden ingediend.

Petitie opgesteld

Dat heeft een grote groep baasjes al gedaan. En een petitie opgesteld, nu al ondertekend door een kleine 500 baasjes die enorm balen van de maatregel. “We zijn ons als hondeneigenaren aan het verenigen om een vuist te maken tegen dit niet onderbouwde besluit. De ambtenaren verschuilen zich achter allerlei what-if scenario’s en hanteren bij dit besluit graag het toverwoord ‘onveilig’”, weet Justine.

Samen met haar medestanders stelt ze de onveilige situatie met loslopend honden op die plek ter discussie. “Het is haast onmogelijk voor honden om op de spoorbaan terecht te komen. Dan moeten ze eerst onder een 3 tot 4 meter brede bramenstruik door en dan staat er een geluidswal. Honden gaan niet door een bramenstruik heen, want dat doet pijn”, concludeert Justine. “Naast het spoor voor de trein  aan de westkant, loopt wel het spoor van de metro. Als honden daarop zouden lopen, dan komen ze van de andere kant.”

Onveilige situaties

Ook bij Prorail is niets bekend over onveilige situaties met honden op het spoor op dit traject. “Het maakt het aanwezige geluidsscherm zeer moeilijk om op het baanvak te komen”, reageert een woordvoerder. En verder: “Het  pad ligt grotendeels op ProRail grondgebied maar wij stellen geen ‘losloop verbod’ in en hebben dit ook niet met de gemeente besproken. Inmiddels proberen wij wel te achterhalen of een mogelijk verbod inderdaad bij de gemeente aan de orde is.”

De spoordijk is een ecologische zone tussen de Bretten en de Nieuwe Meer. Justine geniet er elke dag van. “Het is een prachtig lang stuk natuur met grote bomen langs het spoor. Tegenwoordig wordt er veel minder gemaaid en dat komt ten goede aan de diversiteit van de gewassen. Er groeit nu veel meer dan bramenstruiken en fluitenkruid. Er zijn veel meer insecten en er zijn veel verschillende vogels, zoals de buizerd, sperwer, allerlei spechten, zwaluwen, maar ook vleermuizen en  konijnen.” Er is alleen een wandelpad, dus van fietsers is geen sprake.

Fietspad

“Het is echt ontzettend jammer wanneer wij daar niet meer mogen wandelen met onze hond los. Er is al zo weinig ruimte in de buurt waar honden dat niet is verboden. Door de pandemie hebben veel meer mensen een hond genomen, dus het wordt wat dat betreft veel drukker en waarom hef je dan zo’n gebied op als losloopgebied. Hier heeft niemand last van honden.” Ze vraagt zich dan ook af of onveiligheid wel de echte reden is van het verbod. “Als je kijkt naar het concept mobiliteitsplan, zou sprake zijn van een fietspad over een aantal jaren.” Maar of dat nu een reden kan zijn, het blijft gissen.  

Vandaar dat een groep buurtbewoners met en zonder hond tegen de maatregel ingaat en een petitie heeft opgesteld. Daarnaast wordt geprobeerd organisaties bij hun opstand te betrekken.

Oplossing

“Overigens is de maatregel ook in strijd met het beleid van de gemeente Amsterdam die stelt dat dieren hun eigenlijke gedrag moeten kunnen vertonen. Eigenlijk moet het hele hondenlosloopverhaal opnieuw worden bekeken en herzien om er een goed beleid op te kunnen voeren. Intussen is er plotseling een stuk natuur opgeheven voor loslopende honden. Kom eerst met een oplossing en ga dan handhaven en verbodsborden neerzetten”, stelt Justine voor.

Reactie stadsdeel

Stadsdeel Nieuw-West reageert dat er geen onderliggende agenda is. “De redenen om het gebied te verbieden voor loslopende honden is voor de veiligheid van hondenbezitters en het treinverkeer. Verder speelt ook een belangrijke rol dat analoog aan het achter de bal aanrennen door een kind dit ook plaats zou kunnen vinden als een kind achter zijn hond zal aanrennen met de mogelijkheid dat er een situatie kan ontstaan, waarbij het kind onder het treinverkeer terecht zou kunnen komen”, aldus een woordvoerder. Theoretisch kan dat natuurlijk het geval zijn, maar praktisch zouden zowel de hond en het kind eerst door 3 meter bramenstruiken door moeten om vervolgens te stuiten op een geluidswal. 

Daarnaast haalt het stadsdeel de aansprakelijkheid aan. “De gemeente is geen eigenaar van het terrein langs het spoor, dit is eigendom van Prorail en om bij eventuele gevaarlijke situaties of calamiteiten te moeten gaan discussiëren over wie verantwoordelijk of aansprakelijk is, is voor niemand prettig.” Op de vraag of er nog een mogelijkheid is om het verbod terug te draaien antwoordt het stadsdeel: “Elk verbod kun je terugdraaien maar in dit geval, zeker gelet op de twee aangehaalde punten veiligheid en aansprakelijkheid, zullen wij dat in dit geval net doen.”

Meer informatie over de actie en het tekenen van de petitie kan via deze link of via https://m.facebook.com/hondennieuwwest.

Lekker uitrazen langs het spoor mag niet meer.