Wapencontroles in Geuzenveld

Algemeen
De gemeente Amsterdam maak zich zorgen over incidenten met wapens waar jongeren bij betrokken zijn.
De gemeente Amsterdam maak zich zorgen over incidenten met wapens waar jongeren bij betrokken zijn. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - Geuzenveld is één van de vijf buurten in Amsterdam waar in september als proef wapencontroles worden gehouden. De andere Amsterdams buurten zijn Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt. Per buurt wordt er maximaal 3 keer op verschillende dagen gecontroleerd.

De gemeente Amsterdam maak zich zorgen over incidenten met wapens die er zijn geweest, waarbij jongeren betrokken waren. In alle lagen van de maatschappij - van burgemeesters tot ouders, van jongerenwerkers en rechtshandhavers tot politici - zijn er zorgen over het wapenbezit en -gebruik onder de jeugd.

Proef

Met deze proef wil de gemeente onderzoeken of wapencontroles helpen om het wapenbezit en het aantal incidenten met wapens terug te dringen. En om bewoners een veiliger gevoel te geven.

Bij wapencontroles worden personen, tassen en voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens. Het is verplicht om mee te werken. De controles vinden willekeurig plaats. Er hoeft dus niet eerst sprake te zijn van een verdenking. De controles worden bijgewoond door waarnemers die kijken hoe de preof verloopt. Iedereen mag waarnemer zijn, maar die moeten wel van tevoren zijn aangemeld. 

Waarnemers

Waarnemers kijken naar de reactie van de mensen, of er wel willekeurig  wordt gecontroleerd en of er klachten zijn. Belangstellenden kunnen zich voor meer informatie tot 20 augustus melden via waarnemerswapencontroles@amsterdam.nl.

Er worden in de stad verschillende maatregelen genomen om het bezit van wapens terug te dringen. Zo wordt er voorlichting gegeven op scholen, worden wapen inleveracties georganiseerd en wordt er met het Rijk samen gewerkt aan een verbod op de verkoop van messen aan jongeren.