Woningbouw gaat onverminderd door

Algemeen
Ronald Mauer.
Ronald Mauer. (Foto: Jaap Wals)

NIEUW-WEST - “Wat een bizarre en enerverende weken. Met coronacijfers die weer de lucht in schieten, de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries, wethouder Laurens Ivens die aftreed en het Nederlands voetbalelftal dat ineens is uitgeschakeld. Sterker nog: het EK voetbal is al weer ver achter ons. Alleen de bouw van woningen in Amsterdam Nieuw-West gaat ‘onverdroten’ door, alsof er niets aan de hand is. Van Sloterdijk tot aan het Delflandplein wordt er in Nieuw-West gebouwd. Het meest zichtbaar natuurlijk op het Osdorpplein. Daarnaast zijn er ook veel plannen, bijvoorbeeld bij het Allebéplein en bij het Word Fashion Center.

En niet alleen gaat het dan om nieuwbouw, maar ook om renovatie en verbetering van woningen, zoals in de Lodewijk van Deysselbuurt, de Dichtersbuurt en de Louis Couperusbuurt. We nemen daarbij ook de verbetering van de woonomgeving mee. Zoals het groen, de speelplekken, en in dit geval ook de grote en brede Burgemeester Roëllstraat.

Er wordt veel gebouwd, maar de vraag is wel voor wie bouw je nou. De behoefte aan woningen, voor gezinnen met kinderen, voor jongeren en starters, voor ‘kwetsbaren’, is enorm. Vraag: moet je grotere woningen bouwen, zodat elk kind in een gezin een eigen kamer heeft, of ga je juist voor kleine woningen, zodat grote kinderen naar een eigen woning kunnen?

Ik vind dat we voor beide opties moeten gaan. Ik licht er even twee voorbeelden van bouwprojecten uit. Het ene is in de Diderotstraat. Daar gaat Stadgenoot, na lange onduidelijkheid vanuit Den Haag over wat wel en wat niet mocht, 108 woningen bouwen, waaronder 96 jongerenwoningen. Ook worden er speciaal voor meiden, in samenwerking met ‘House of Besma’, twintig woningen gerealiseerd, waar meiden zich veilig en thuis voelen. Het andere voorbeeld is een bouwproject van VolkerWessels. Zij gaan aan de slag met 127 middeldure huurwoningen op de hoek van de Lodewijk van Deysselstraat en de Dr. H Colijnstraat. Voor tweeverdienende starters of doorstromers die een sociale huurwoning achterlaten. Een zeer energie-armgebouw. En met een gezamenlijke buurthuiskamer die ook voor de buurt toegankelijk is. Zo maar twee bouwprojecten, waarbij het niet bij plannen blijft. We bouwen natuurlijk nooit genoeg.”

Ronald Mauer

Lid dagelijks bestuur stadsdeel Nieuw-West