Het Kijks viert eerste jubileum

Algemeen
Directeur Hugo (rechts) en John van de Raad van Toezicht onthullen de nieuwste expositie.
Directeur Hugo (rechts) en John van de Raad van Toezicht onthullen de nieuwste expositie. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Zelfs in Nieuw-West is er tegenwoordig geen komkommertijd meer. Iets met een theater in de Sloterplas, overal leerlingen die zomerscholend de vakantie doorbrengen en dan ook nog een eerste verjaardag voor de jongste culturele hotspot in Slotermeer. De Westerpost nam een kijkje. Als eregast bleek.

Shirley Brandeis

Het Kijks is in woonwijk Noorderhof wereldberoemd sinds de opening op 24 juli 2020. Het raam aan de zijkant van Noordzijde 54, entree gratis, heeft heel wat bekijks gehad sindsdien. En directeur Hugo Hoes deed afgelopen jaar, lockdown of niet, zijn stinkende best om er wat van te maken. Maar liefst vijf exposities vulden het venster nabij de speeltuin in het rustige buurtje. Dat leidde tot groeiende bezoekersaantallen, een beeldreportage van drie pagina’s in de NRC en een stukje in de Westerpost. En nu weer!

Landelijk nieuws

Vanwege de zomer doen we hier even aan luie copy-paste. Want hoe zat het ook alweer? In de krant van 24 februari dit jaar blikte Hoes terug op de zomer van 2020. “Die zomer was het hier drukker dan ooit. Corona, mooi weer, veel nieuwe bewoners met jonge kinderen, een speeltuin vlak bij ons huis… het was echt een komen en gaan van mensen langs ons raam. De stad was leeg, maar hier leek het wel het Vondelpark.” Creatieve Hoes besloot van het raam op het drukste punt van de route speeltuin-huis een plek te maken om even te stoppen. Hierbij bleek de technische kennis van zijn vrouw Irene Schipper onontbeerlijk voor de uitvoering. Hun samenwerking resulteerde in Europa’s eerste ‘exporience’ Het Kijks. Een outdoor minifotomuseum dat de buurt naar zichzelf laat kijken. Na de eerste expositie over ijsberen volgde er eentje over rondslingerende stepjes in de buurt. Er was een kerstspecial en een landelijk nieuws halende tentoonstelling (‘Tweede wagen’) over buitendienstmedewerkers die, zo merkte Hoes op, in coronatijd vanwege de verplichte afstand een tweede schaftketen kregen.

Toetanchamon en provo’s

En nu terug naar deze zomer. Op 24 juli pakten Hoes en Schipper uit voor het eenjarig jubileum. Er was taart, er was chips, paprikasmaak, er waren slingers met 1 erop en twee partytenten en het regende maar even een heel klein beetje. Er was een podium, een historische speech van historicus Jantine Swagerman, die van Toetanchamon via Jeroen Bosch naar het Witte Fietsenplan van de provo’s ging, en nog eentje van directeur Hoes zelf, die memoreerde aan het beste museumjaar tot nu toe. 

Er was een lied van Roberto de zingende IJscoman, die ook ijsjes uitdeelde, en een lied van het mannenkoor van het Noorderhof. Zingt u even het refrein mee op de wijze van Sonnevelds Het Dorp? “En daar in ’t huis aan de Noordzijde/Ontsproot een lumineus idee/Was het Hugo, of toch Irene/Bedenker van dit nouveauté”.

Het Kijks Koerier

En er was een doos met een vraagteken op. Daarin zat de nieuwste creatie van Het Kijks: de Het Kijks Koerier. Concurrentie voor de Westerpost? We houden het op goede collega’s.

Social media

Jammer dat u er niet bij was? Foto’s en filmpjes van Het Kijks TV vindt u op alle sociale media van Het Kijks: www.facebook.com/HetKijks en instagram.com/hetkijks. Nog meer foto’s: www.facebook.com/dewesterpost. En kom langs - elk uur van de dag, elke dag van de week, voor de nieuwste expositie: ‘Waar staat-ie’. Over een door Hoes gespot onderwerp dat iedereen zou zijn ontgaan als hij het niet in zijn museum een plek had gegeven.