Startschot voor bouw van 324 huurwoningen in OKU House

Algemeen
Een artist impression van het OKU House.
Een artist impression van het OKU House. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - Deze maand start de bouw van 324 huurwoningen in het OKU House aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Er komen 112 sociale huurwoningen aan 212 middenhuur- en vrijesectorhuurwoningen. De woningen worden in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd.

Patrick Barské, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot: “Met het OKU House voegen we meer dan 100 betaalbare sociale huurwoningen toe aan de stad. Hiermee geven we een impuls aan ons ideaal: Amsterdam bewoonbaar houden voor de meest uiteenlopende groepen mensen, dus ook toegankelijk voor mensen met een bescheiden inkomen. 

Zo houden we de stad in balans. De goede samenwerking met Syntrus Achmea laat zien hoe woningcorporaties en institutionele beleggers elkaar kunnen versterken ten gunste van de stad.”

Leefbaarheid

“Wij zijn verheugd dat we opnieuw een groot aantal woningen kunnen toevoegen aan de stad Amsterdam, dit keer voor onze klant PME”, zegt Anjelica Cicilia, Acquisition & Development director bij Syntrus Achmea. “Deze woningen zijn goed nieuws voor de vele woningzoekenden in de hoofdstad. Daarnaast dragen ze sterk bij aan de verbetering van de leefbaarheid in dit gebied. Voor ons en voor onze klant is dat heel belangrijk.”

De woningen in OKU House zijn een architectonisch huzarenstukje: de twee gebouwen staan grotendeels op palen, waarvan een deel door het ondergelegen Fashion House heengaat. “Deze tafelconstructie is uniek, die zie je zelden”, zegt Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. “Het is een enorme uitdaging om op deze manier te laten bouwen, maar hierdoor kunnen we enorm veel woonoppervlak toevoegen aan een bestaand stuk stad.” 

OKU House maakt deel uit van de herontwikkeling van het gebied rond het World Fashion Centre, waar boven de kantoorcomplexen Berghaus en Fashion House een ‘wijk op een wijk’ met circa 600 woningen wordt gecreëerd. 

Het volume boven het maaiveld neemt door deze verdichting toe van circa 33.000 naar circa 90.000 vierkante meter.

Toegankelijk plein

Ook het gebied rondom de ontwikkelingen krijgt een upgrade. Er wordt een verbinding gelegd tussen verschillende delen van het gebied door het toevoegen van een brug en een openbaar toegankelijk plein. 

De Gruyter: “Het plein tussen de gebouwen wordt een levendige plek voor zowel de bewoners als werknemers in dit gebied, met wat ons betreft faciliteiten zoals een koffiebar en een restaurant. Ook de toevoeging van veel groen en steigers aan het water zorgen voor verschillende ontmoetingsplekken.”

Ondergronds parkeren

De brug naar de Schipluidenlaan zorgt voor meer verbondenheid met de omgeving en maakt de route naar station Lelylaan veel korter, wat fijn is voor de mensen die er wonen en werken. Met als bijkomend voordeel dat de gemeente komende jaren werkt aan het vernieuwen van dit station, waardoor de bereikbaarheid nog verder toeneemt. Het parkeren wordt ondergronds opgelost en ook worden er voldoende inpandige fietsenstallingen gerealiseerd.