Woonontbijt over wonen in Nieuw-West

Algemeen
Inwoners van Nieuw-West gaan met elkaar in gesprek over de woningnood.
Inwoners van Nieuw-West gaan met elkaar in gesprek over de woningnood. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - Het is algemeen bekend dat er woningnood is in Amsterdam. Ook in Nieuw-West wachten duizenden mensen tevergeefs op een betaalbare woning. Veel mensen kunnen niet meer in de stad terecht.

Daarom organiseert GroenLinks Nieuw-West op zondag 12 september een woonontbijt van 10.30 tot 12.00 uur. Bewoners, politici en activisten gaan met elkaar in gesprek over de problemen op de woningmarkt, en de mogelijke oplossingen.

Het woonontbijt vindt plaats in buurthuis JaComenius, Jacob Geelstraat 40, in Slotervaart. 

Aanmelden is mogelijk via nieuw-west@groenlinks.nl.

Verkamering

Een actueel onderwerp in Nieuw-West is verkamering. Dit is het verschijnsel dat eengezinswoningen door investeerders worden opgekocht, en gesplitst in kleinere wooneenheden. Volgens sommigen is dit een positieve zaak: zo kunnen er immers meer mensen wonen op hetzelfde aantal vierkante meters.

Overlast

Maar buurtbewoners denken daar vaak anders over. Want verkamering en woningsplitsing gaat vaak gepaard met overlast. Bovendien het meestal gepaard met een grote stijging van de woonlasten. De betaalbaarheid van eengezinswoningen komt bovendien verder onder druk te staan.

Lokale politici van GroenLinks hebben zich de afgelopen jaren via de stadsdeelcommissie ingezet voor meer regels rond verkamering. Er moet meer zeggenschap komen voor bewoners en verenigingen van eigenaren. Ook zijn er quota voor verkamering ingesteld.

Betaalbaarheid

Gezien de enorme stijging van de huizenprijzen, is het bezit van een eigen huis voor steeds minder mensen weggelegd. Vooral starters en jongeren zijn hier de dupe van. Tegelijkertijd zijn ook de huren niet mals, en is er een enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen.

De stadsdeelcommissie van Nieuw-West telt vier leden van GroenLinks, die door middel van het woonontbijt graag input willen ophalen uit de buurt. Welk probleem is het meest urgent? Welke lokale oplossingen zijn er mogelijk? Hoe maken we Nieuw-West beter toegankelijk voor iedereen?

Demonstratie op de Dam

Op 12 september is er ook een grote demonstratie op de Dam, gericht tegen het landelijke woonbeleid. Verschillende bewoners uit Nieuw-West doen mee. Na afloop van het Woonontbijt gaat de groep richting de Dam, om te demonstreren tegen het woonbeleid van het kabinet.