Mooiste (gevel)tuinen en balkons van Osdorp gezocht

Algemeen
Nieuw-West wordt steeds groener.
Nieuw-West wordt steeds groener. (Foto: aangeleverd)

|NIEUW-WEST - Nieuw-West staat bekend als het groenste stadsdeel van Amsterdam en daar zijn we trots op. Van Sloterpark tot Brettenzone, van Tuinen van West tot Gerbrandypark… het wordt gewaardeerd. Maar laten we ook oog houden voor het kleinere groen. De fraaie tuinen, de gezellige balkons, de vrolijke geveltuintjes. Bezoekers van het Groen Café op de Stadsboerderij in Osdorp bedachten een, hopelijk, nieuwe traditie: de verkiezing van de mooiste (gevel)tuin en het mooiste balkon van Osdorp.

Shirley Brandeis

Zijn oog valt geregeld op tuinen, maar Herman Bouma kijkt de laatste tijd steeds vaker omhoog. “Zeker driekwart van de bewoners hier heeft geen tuin, maar wel een balkon. En daar zie je als je goed kijkt echt hele fraaie tussen zitten.” Ook de allerkleinste tuinversies, de geveltuinen waarvan de stad er steeds meer telt, vallen hem meer en meer op. “Laatst zag ik in een verder behoorlijke versteende straat opeens drie portieken met mooie geveltuintjes. Daar word ik zo blij van.”

Grauwe straat

Bouma is vaste bezoeker van het Groen Café van de Stadsboerderij in Osdorp, een van de groenste plekken in de buurt. “Iedere maand denken we daar met een aantal betrokken mensen uit de buurt na over hoe we Osdorp nog mooier kunnen maken. Denk aan zwerfvuilacties of een wandelkaart langs het mooiste groen. Laatst spraken we over hoe mooi groen onze buurt is en dat we daar iets mee moesten doen. Iets om bewoners te bedanken of om ze aan te moedigen. Zo kwamen we op een verkiezing voor de mooiste tuin. En natuurlijk ook het mooiste geveltuintje en balkon. Die kleine stukjes groen maken het verschil tussen een grauwe straat en een straat waar je blij van wordt.”

Bouma, in het dagelijks leven werkzaam als Diaconaal Opbouwwerker Osdorp/Sloten, heeft veel groenervaring. Bij stichting Present knapte hij onder de noemer ‘sociaal tuinieren’ samen met vele vrijwilligers tuinen van bewoners op die deze zelf niet kunnen onderhouden. Honderden verwaarloosde tuinen kregen zo een nieuw groen jasje. Sindsdien kijkt hij met een andere blik naar de kleine stukjes groen in de buurt. “Als je er eenmaal op gaat letten, valt het je op wat voor moois en helaas ook niet moois er is. En besef je hoe belangrijk het is dat ook dat groen op orde is. Misschien dat we met deze verkiezing naast het uiten van waardering bewoners ook kunnen aanmoedigen er iets van te maken!”

Nomineren

Bewoners met een mooie (gevel)tuin of mooi balkon dus opgelet. En vooral uw buren. Want hoe leuk is het om iemand te nomineren? Doen! Een deskundige groenminnende jury zal alle nominaties bekijken en bezoeken. Insturen kan tot 15 september aan info@stadsboerderijosdorp.nl. Zet in uw aanmelding het adres, de naam van de tuin/balkon-eigenaar en de reden voor nominatie. Een foto erbij is ook welkom.