De buurt is welkom bij De Drie Boertjes in Osdorp

Algemeen
Koffie drinken staat zeker op de agenda.
Koffie drinken staat zeker op de agenda. (Foto: Pexels)

NIEUW-WEST - Een plek in de buurt om samen te zijn. Om een kopje koffie te drinken, wat bij te praten, om een workshop over het een of het ander te volgen. Dát wilden bewoners aan en rondom de Trijn Hullemanlaan in woonwijk de MAP (Osdorp) graag. Hun wens komt aanstaande zondag uit als De Drie Boertjes officieel wordt geopend.

Shirley Brandeis

Een huisnummer ontbreekt, maar de naam is een mooie verwijzing. De nieuwe buurtkamer ligt aan de Trijn Hullemanlaan tegenover het verzetsmonument: een beeldengroep van drie boeren die symbool staan voor de gewone mensen die in de oorlog in verzet kwamen. Het in de buurt beroemde monument gaf de bewoners die betrokken waren bij de oprichting van de buurtkamer voldoende inspiratie. De Drie Boertjes werd het; bewoner Hajar Mulder ontwierp het logo.

Leegstaande ruimte

De Aker, waar de wijk onderdeel van is, telt al enkele plekken waar bewoners terechtkunnen voor (re)creatieve activiteiten. Denk onder andere aan het Huis van de Wijk De Aker of De Huiskamer van de Akergemeente. “Toch wilden we iets meer in ónze buurt,” vertelt Marijke, een van de betrokken buurtbewoners die blij is met de komst van De Drie Boertjes.

Huiskamer

Eigenwijks-opbouwwerker Doreen van den Berg ondersteunde de bewoners bij de zoektocht en ontwikkeling. “Bewoners hadden hun oog laten vallen op de leegstaande ruimte van een voormalige woongroep, waar het dienst deed als gezamenlijke huiskamer. De ruimte is dus heel geschikt voor het ontvangen van groepen mensen.”

Woningcorporatie Eigen Haard zegde toe, knapte de ruimte op en een groep actieve bewoners stelde een eerste activiteitenprogramma samen. “Met inderdaad ook koffie drinken op de agenda,” vertelt Marijke, die de meerwaarde van het ontmoeten noemt als reden voor een gezamenlijke ruimte. “Ik woon zelf in een gezellige straat. Maar om me heen hoor ik soms dat mensen hun buren niet kennen. Het zou mooi zijn als mensen elkaar door de nieuwe buurtkamer een beetje leren kennen. Dat kan met een kopje koffie maar ook tijdens tal van activiteiten. Elkaar kennen leidt tot verdraagzaamheid en leefbaarheid.”

Theelepeltjes

Voor nu zijn er een handwerkmiddag, buurtexcursies en gesprekslessen gepland. En dus die koffieochtend. Ideeën en ook mensen die daarbij zelf de handen uit de mouwen steken zijn welkom. Ook is er nog gebrek aan gezelschapsspellen, bestek, theelepeltjes en (kleine) vazen. Ander benodigd huisraad kwam na een oproep al snel naar De Drie Boertjes. Marijke: “Mensen zijn betrokken. Dat is leuk. Dat maakt de buurt leuk. Nog leuker.”

Officiële opening

Zondag 5 september is tussen 14.00 en 17.00 uur de officiële opening met koffie, soep, muziek, een moestuinbezichtiging en meer. Kom langs om mee te vieren en voor meer informatie over de activiteiten. De Drie Boertjes is te vinden aan de Trijn Hullemanlaan tegenover het monument.