Sedum isoleert tientallen huizen in De Aker

Algemeen
Sedum op het dak zorgt ook nog eens voor bijen en hommels.
Sedum op het dak zorgt ook nog eens voor bijen en hommels. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - Sedum is het wonderplantje dat het op platte daken goed doet, vanwege de isolerende werking. Dit jaar komt er in totaal bijna 1000 vierkante meter aan groendak bij, verspreid over de hele wijk De Aker. Door de begroeide daken met sedum, wordt het zomers een stukje minder warm. Ook helpt het bij hevige regen het riool wat te ontzien doordat het als een soort spons het regenwater een tijdje vasthoudt. De mix aan plantjes zorgt er ook voor dat er voor het grootste deel van het jaar bloeiende sedums zijn waar bijvoorbeeld bijen en hommels op af komen.

Bewoners met een eigen woning ontvingen korting op de aanschaf en collectieve levering. Dankzij subsidie van de gemeente gingen 77 huishoudens uit de Aker tot actie over en besloten een klein of groter deel van hun daken te vergroenen met sedum. Stichting Eigenwijks en Het Groene Loket ondersteunden hen bij begeleiding en organisatie van de collectieve subsidieaanvraag, waardoor ook kleine oppervlaktes zoals schuurdaken in aanmerking kwamen voor subsidie.

Groendak

Een derde van de huishoudens koos voor het laten aanleggen, de andere bijna 50 gaan gezamenlijk aan de bak en leggen het groendak grotendeels op 10 en 17 september zelf aan. Erg moeilijk is het namelijk niet, hooguit een beetje stoffig, of zwaar als er veel achter elkaar getild moet worden bij grotere oppervlakten.

Meer weten over deze actie? De initiatiefgroep is te volgen op Facebook en Instagram als ‘Groene Daken in de Aker’. Zij gaan na 17 september niet op hun lauweren rusten, maar hebben alweer allerlei nieuwe plannen voor het bouwen aan een duurzame buurt. 

Voor contact met de groep: groenedaker@gmail.com.