Schoonmaakactie voor de ringvaart

Algemeen
De World Clean Up Day begint zaterdag 18 september,
De World Clean Up Day begint zaterdag 18 september, (Fotos: Pr)

HAARLEMMERMEER - Op World Clean Up Day, zaterdag 18 september, start in gemeente Haarlemmermeer de actie ‘Een schone ringvaart begint hier’. Naast verschillende waterputdeksels op drukke plekken in Haarlemmermeer, zoals winkelcentra en parkeerplaatsen, wordt een stempel met deze titel van de campagne gespoten. Initiatiefnemer Rotaryclub Haarlemmermeerlanden wil op deze manier bewoners bewust maken van het feit dat zwerfafval op straat een negatieve uitwerking heeft op de waterkwaliteit van oppervlaktewater. De eerste stempel wordt geplaatst om 10.00 uur bij winkelcentrum Het Paradijs in Hoofddorp, tegenover de snackbar; Muiderbos 96-98.

Door klimaatverandering valt er steeds meer regen tegelijkertijd. Daardoor bestaat de kans dat de riolering overbelast raakt en dat het vieze afvalwater in de natuur terecht komt. Op steeds meer plekken in Haarlemmermeer legt de gemeente daarom een gescheiden rioleringssysteem aan. Dit wordt ‘afkoppelen’ genoemd.

Rioolbuizen

Vuil afvalwater en schoon regenwater worden gescheiden van elkaar afgevoerd: het vieze afvalwater gaat via rioolbuizen naar de rioolwaterzuivering. Het schone regenwater wordt in de nabij liggende sloten geloosd. 

Omdat er minder regenwater in het riool terecht komt kan het afvalwater makkelijker en dus goedkoper worden gezuiverd.

Zwerfafval

Het gescheiden rioleringssysteem vraagt tegelijkertijd extra aandacht van inwoners want straten moeten schoon zijn. Dat zit zo: zwerfafval kan de afvoerputten blokkeren en dat kan leiden tot wateroverlast. Dit zwerfafval kan dus uiteindelijk ook in de Ringvaart belanden, waar het waterleven er hinder van ondervindt of er zelfs door doodgaat. Daarom is het nodig dat we de straten schoonhouden. Dit hebben we als bewoners zelf in de hand. Zorg ervoor dat de straten schoon blijven, denk ook aan het autowassen met niet-natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen, verfresten en dergelijke die niet in de afvoerputten terecht moet komen.

Schoonhouden

NMCX biedt een helpende hand bij het schoonhouden van de omgeving. Via de ‘SuperSchoon’ campagne zijn er ieder jaar meerdere schoonmaakacties en kunnen mensen ook individueel aan de slag. Op het NMCX-kantoor zijn hiervoor grijpers en speciale plastic zakken beschikbaar om het zwerfafval te verzamelen.

Er kan hiervoor contact worden opgenomen via: info@nmcx.nl.