Vrijwilliger in beeld - Buurtwerkplaats

Algemeen
Nora en Akram zijn vrijwilliger bij Buurtwerkplaats Noorderhof
Nora en Akram zijn vrijwilliger bij Buurtwerkplaats Noorderhof (Foto: VCA Media Huub Zeeman)

Vrijwilligers in Beeld: Nora en Akram

Door: Nettie Sterrenburg

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden. Deze week het verhaal van Nora en Akram, vrijwilligers bij Buurtwerkplaats Noorderhof .

De hekken staan weer open bij de Buurtwerkplaats aan de Sloterplas. De zon schijnt, ook op de gezichten van Nora en Akram. Het is de mooiste plek van Amsterdam. Je kunt hier ontwerpen, onderzoeken, experimenteren, maken, leren. Gewoon zíjn en koffie drinken, kennis delen en... op warme dagen zo vanuit de werkplaats een duik nemen. 

Wat de dag ons brengt

“Ik wil creatief bezig zijn, mijn handen laten wapperen, me verdiepen in bouwtekeningen en mooie dingen maken voor de buurt. En als het even kan wil ik buiten zijn. Samenwerken met anderen is voor mij belangrijk. Er is hier geen druk, geen spanning, er wordt veel gelachen. Het vrijwilligerswerk leert mij anders in het leven staan,” vertelt Nora. “Ik herstel van een burn-out en leer hier loslaten, meegaan in wat de dag ons brengt. Ik kom uit de mode en heb MTS Bouwkunde gedaan en ik kan lassen. Laatst maakten we een stoel met bijzondere houtverbindingen, bedacht door iemand die hier gebruik maakt van de werkplaats. Dat geeft veel voldoening.” 

Nieuwe ideeën

Akram voelde zich tijdens het coronajaar geïsoleerd: “Ik kwam weinig buiten en zag geen mensen. Ik moest van die bank af! Ik heb mobiliteitstechniek gestudeerd; ik kan van alles met motoren maar ook met hout. Die vaardigheden zet ik in bij de Buurtwerkplaats Noorderhof. Ik leer nieuwe technieken, materialen, machines en gereedschappen kennen. En laatst leerde ik een buurtbewoner hoe hij olie moet bijvullen. We leren veel van elkaar en inspireren elkaar met nieuwe ideeën. Het is voor mij belangrijk om mensen te zien, een praatje te maken, een gezellige dag te maken met elkaar en iets te doen wat ik goed kan.” 

Buurtwerkplaats als klusschuur

Je kunt hier leren lassen, smeden, houtbewerken, pottenbakken, houtdraaien. Buurtbewoners kunnen langskomen om een paar gaten te boren, iets te zagen of gereedschap te gebruiken dat je thuis niet hebt. 

Door hier te zijn ontdek je hoe leuk het maken kan zijn. Je leert mensen kennen die iets willen betekenen voor elkaar en voor de buurt. Je werkt samen met vindingrijke ontwerpers en makers. Met elkaar werk je aan projecten voor een positieve verandering van de buurt. En de koffie is ok, de gezelligheid is belangrijk. De ruimte is zo lekker dat je groots kunt werken en denken. 

Kindermeubels

Akram en Nora werkten samen aan een mooie klus waarbij zij kindermeubels en speelgoed maakten voor de moeders met kinderen op Startblok Riekerhaven. Het is een fijne plek geworden. De kinderen zitten er op vrolijk gelakte stoeltjes en spelen met mooi houten speelgoed.

Vrijwilligers gezocht

De Buurtwerkplaats zoekt klussers en makers met twee rechterhanden voor onderhoudswerkzaamheden en groenonderhoud van de Buurtwerkplaats zelf. Daarnaast voor leuke projecten van hout en metaal: timmeren, lassen sleutelen, bouwen. Kom langs op woensdag tussen 11.00 en 15.00 uur of zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur en we kijken samen wat jij kunt betekenen. 

De Buurtwerkplaats is te vinden aan de President Allendelaan 3, helemaal links op het parkeerterrein van ‘t Sloterparkbad. www.buurtwerkplaatsnoorderhof.nl