Leer Osdorp op een andere manier kennen

Algemeen
Het Huis vol Verhalen maakt de verhalen van Osdorp zichtbaar.
Het Huis vol Verhalen maakt de verhalen van Osdorp zichtbaar. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Elke buurt heeft verschillende verhalen en dat geldt ook voor Osdorp. Het Talentenhuis, dat al tien jaar in de wijk gevestigd is, is een project gestart om deze verhalen zichtbaar te maken: Huis vol Verhalen. Komend weekend zijn er elke dag voorstellingen, vrijdag en zaterdag om 20:30 uur en zondag om 15:00 uur.

Omdat het Talentenhuis verschillende huurders heeft, van een dansgezelschap (ICK) tot een jeugdtheaterschool (Meervaart Jong), kun je verschillende manieren van het vertellen van de verhalen verwachten,’ legt initiatiefnemer Arjen Barel van Storytelling Centre uit. ‘In de trappenhuizen wordt gedanst, in de studio’s kun je naar spannende muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest luisteren of je door verhalen laten meenemen.’ Maar ook buiten gaat het evenement door: Cultuur Generatie zet daar een mobiele podium neer waarop statushouders en buurtbewoners samen muziek maken. Dit mobiele podium reisde de hele zomer al door Nieuw-West; dit is de grote finale.

(On)veilig

De problemen in de buurt worden niet uit de weg gegaan. Verteller Fouad Lakbir en acteur Abdelkarim El Baz verdiepten zich in de problemen met huisvesting voor jongeren. ‘Door de gentrificatie is voor hen vaak geen plek meer,’ vertelt Lakbir die een aantal jonge buurtbewoners interviewde voor dit project. Ook regisseur Marjolein Frijling ging de straat op, om te ervaren hoe veilig zij zich er voelde. Daar doet ze in een korte voorstelling verslag van.

Huis vol Verhalen bestaat uit totaal zes korte voorstellingen waarvan je er per keer drie kan bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.storytelling-centre.nl