Eerbetoon aan senior Amsterdammers in Beurs van Berlage

Algemeen
Tsjanglah Ye
Tsjanglah Ye (Foto's: Mathilde Maria Nai)

AMSTERDAM - Nederlandse fotograaf Mathilde Maria Nai heeft een prachtig eerbetoon gemaakt aan tachtig oude Amsterdammers. Mensen zonder wie we het nooit zo goed zouden hebben gehad als we het nu hebben. Met De Duvel Is Oud, brengt The Charles Company, bedenker en initiatiefnemer van deze unieke tentoonstelling, een ode aan de senior citizens van Amsterdam. Vanaf vrijdag 24 september hangen de kunstwerken van de  aan de wanden in de Beurs van Berlage tijdens de tentoonstelling De Duvel Is Oud. 

De jonge fotografe heeft tachtig oude Amsterdammers op een unieke manier weten vast te leggen op de gevoelige plaat. Haar doel was om het echte verhaal achter deze bijzondere personen in haar fotografie te vertellen. Personen met allemaal hun eigen unieke verhaal.

De engel des doods

Neem bijvoorbeeld Femma Fleijsman. Als 16-jarig meisje werd zij vanuit Amsterdam via Westerbork en Bergen-Belsen gedeporteerd naar Auschwitz. Daar stond ze oog in oog met Josef Mengele, de engel des doods. “Hij keek me recht in de mijn ogen. Ik bleef bidden en geloven: ik ga weer naar huis.” Een ongekende vechtjas en een fantastisch persoon. Met haar onvervalste humor en haar prachtige kinderen staat ze met haar 93 jaar, nog steeds midden in het leven. De oudste van alle modellen van de tentoonstelling en ook het mooiste covermodel voor het boek.

Speciaal boek

Want een tentoonstelling alleen vond de bedenker van de tentoonstelling niet voldoende. “Omdat wij de bijna 10 weken eerbetoon aan de senior citizens van Amsterdam eigenlijk niet voldoende vinden, is iedereen ook vastgelegd in een heel speciaal boek, ” aldus Ron Flens, CEO van The Charles Company. “Dit lekker dikke en grote koffietafelboek is de ultieme en blijvende ode aan deze unieke mensen die zoveel voor ons betekend hebben en nog steeds betekenen.”

Tekst gaat door onder afbeelding>>


Harry Slinger

Dit boek is vanaf 24 september te koop bij de Beurs van Berlage en bij The Charles Company. De tentoonstelling De Duvel Is Oud is tot en met 28 november te bezichtigen in de Beurs van Berlage.

Een greep uit de gedocumenteerde senior Amsterdammers

Harry Slinger, 71 jaar. Al 45 jaar beroemd in heel Nederland. Verkocht honderdduizenden singles. Echte Jordanees. Natuurlijk altijd met z’n rode mutsje. En dat wordt speciaal voor hem gebreid in de zwarte kousen gemeente Staphorst. 

Aafje Heuvel, 84 jaar. Een heerlijk mens. En recht voor z’n raap. Wilde de modewereld veroveren maar werd uiteindelijk in heel Amsterdam bekend als de altijd goedlachse eigenaar van Café Heuvel op de Prinsengracht. Eén van de weinige kroegen met een beroemde kreet “Sneuvel bij Heuvel”. Verkocht vroeger gekookte eieren voor het dubbel dat het Hotel Americain rekende. Niet omdat ze de gast wilde afzetten maar omdat ze geen flauw idee had wat het moest kosten.

Tekst gaat door onder afbeelding>>


Chris Dessing

Chris Dessing, 92 jaar. Op één na oudste van het stel. Maar als hij begint te praten merk je dat nergens aan. Aparte schoolcarrière: 1 jaar Mulo, 2 jaar Anthoniuschool en toen 6 jaar gymnasium. De laatste maakte hij niet af maar ging in het familiebedrijf werken. Bouwde dit uit van een type & stencil buro tot offset drukkerij Amstelodamum samen met moeder en zus. Is gek op fotograferen en het schrijven van Zuiderzee ballades en reisverhalen. Weten we ook waar zijn dochter Floortje haar inspiratie vandaan haalt.

Tsjanglah Ye, 70 jaar. Chinees-Nederlandse roots. Een prachtvrouw. En ondanks de moeilijke jaren in haar jeugd eeuwig vrolijk. Kent de binnenstad als haar broekzak. En deed jarenlang de boekhouding van één van de oudste majoirettekorpsen van de stad.

Wil van Soest, 84 jaar. De vechtjas van de modellen. Al twintig politieke ervaring waarvan vier in de gemeenteraad van Amsterdam als fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen. Maar ook actief in de Provinciale Staten. Is sinds 2021 officieel de oudste actieve politicus van Nederland. Ze hoeft geen premier te worden maar vindt dat ze makkelijk nog een aantal jaren meekan.

Voor meer informatie: beursvanberlage.com of deduvelisoud.nl.


Wil van Soest

Afbeelding