Expositie over vernieuwing Plein ’40-’45

Algemeen
In het Glazen Huis kan men komende tijd de expositie bekijken.
In het Glazen Huis kan men komende tijd de expositie bekijken. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Na jaren van kleinschalig onderhoud en het toevoegen van wat nieuwe elementen (het Glazen Huis, Loekoe, Bleiland) is Plein ’40-’45 echt toe aan een flinke opknapbeurt. Onder de naam ‘Wij Zijn Plein ’40-’45’ werken bewoners, ondernemers en het stadsdeel samen aan de vernieuwing van het plein. Afgelopen jaren zijn vele ideeën uitgewisseld en zo verschillende scenario’s uitgewerkt. Dinsdagavond opende dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk de expositie op (uiteraard) Plein ’40-’45.

Shirley Brandeis

Een mooie entree, meer plek om te zitten, liefst uit de wind, gezelligheid op marktloze dagen, waterfietsen, meer bloemen, knusser, levendiger… De lijst met wensen is groot en duidelijk: hier moet iets gebeuren. Zogenoemde Toekomstcafés, gesprekken in de buurt, enquêtes en inloopspreekuren gaven iedereen die betrokken wil zijn bij de vernieuwingen van Plein ’40-’45 de kans mee te denken, praten en mijmeren. “Het was echt een samenwerking van veel mensen,” zegt dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk over de Samen-voor-de-buurt aanpak. “Precies wat ik hoopte; iedereen mocht meedenken. Alle ideeën zijn gehoord en samen hebben we een paar mooi scenario’s laten maken.”

Laatste fase

Die zijn sinds gisteren te zien in de tentoonstelling ‘Scenario’s Herinrichting Plein ’40-‘45’ in het Glazen Huis op het plein. Een plein waar iedereen zich welkom moet voelen, benadrukt Bobeldijk. “Daarom wilden we dat zoveel mogelijk mensen meedenken. En ik ben blij dat veel mensen dat ook deden. Mocht iemand naar aanleiding van de tentoonstelling nog een idee hebben, dan horen we dat nog steeds graag. Zo werken we toe naar een door de buurt gedragen herinrichting van het plein. Een gezellig, levendig en overzichtelijk plein.” De expositie met enquête is de laatste stap voordat de scenario’s worden aangeboden aan de gemeenteraad. Bobeldijk: “Die moet nog akkoord gaan. Dan moeten de financiën geregeld worden, is er nog de aanbesteding, het ontwerpen en uitwerken… Het duurt nog wel een jaar of vier, vijf voor de afronding van de vernieuwing van het plein gevierd kan worden.”

Lelijke achterkant

Toch toostte hij dinsdagavond graag bij de feestelijke opening van de tentoonstelling, een mijlpaal na jaren vergaderen en uitwerken. Deel voor deel werd het plein sinds 2018 aan alle kanten bekeken: van de waterkom (ook wel het haventje genoemd), het tuin- en middengebied en het marktterrein tot aan de entree. Wat gaat er goed en wat kan beter was steeds de vraag. Neem het tuin- en middengebied, de plek tussen het marktterrein en het Tuinstadhuis. Een volle plek met het Vrijheidsmonument, het café met terras, zitplekken, Tante Loekoe (de grote platte koe en knuffelmagneet voor kinderen) en het fietspad. Al die functies concurreren op sommige momenten met elkaar: het carillon wordt op drukke marktdagen soms overschaduwd door marktkramen, het fietspad deelt de plek in twee gebieden en ook kan de verbinding tussen het plein en het groen van het Gerbrandypark beter. Tegelijkertijd worden de huidige zitplekken goed gebruikt, mede door de aanwezigheid van schaduw en de behoefte om ergens te kunnen rusten op het plein. Of neem de entree, de plek rondom de Jumbo waar mensen vanuit de bus of tram het plein oplopen en waar ook wordt geladen en gelost. Een entree die door velen een lelijke achterkant wordt genoemd. Als ook die andere entree bij het Joop van Weezelhof, waar het afvaleiland van de markt is gevestigd. Dat kan beter, is de alom gedeelde mening. En dat gaat beter worden. Kom maar kijken.

De tentoonstelling ‘Scenario’s Herinrichting Plein ’40-‘45’ is nog het hele jaar te zien. U bent welkom tijdens de inloopbijeenkomsten in het Glazen Huis op donderdag 30 september van 10.00 tot 12.00 uur, maandag 4 oktober van 15.00 tot 17.00 uur en donderdag 7 oktober van 19.00 tot 21.00 uur. Ook is er een online vragenlijst, verkrijgbaar via L.Moeskops@amsterdam.nl.

Kijk voor meer informatie op wijzijnplein4045.nl.