De woonmetamorfose van hartje Sloterdijk: “Dit is pas het begin!”

Algemeen
Landschapsarchitect Joram Schaap leidt rond door Sloterdijk-Centrum.
Landschapsarchitect Joram Schaap leidt rond door Sloterdijk-Centrum. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Een zorgenkindje van de stad was het nog in 2008. Tien jaar later een ‘opkomend gebied’. Vandaag de dag de plek waar woningen, heel veel woningen, worden gebouwd. En een wijk, die lonkt. 

Shirley Brandeis

Wie Sloterdijk van bijvoorbeeld de jaren tachtig kent, klinkt dat niet aantrekkelijk in de oren. Maar een rondje door het centrum laat zien dat de metamorfose van het eenvormige kantorengebied naar een omgeving om te wonen en te werken, met alle nodige voorzieningen daarbij, goed op gang komt.

Gezelligheid was lange tijd niet het eerste waar de bezoeker van station Sloterdijk aan dacht. Je was er om te werken of op doorreis. Tegenwoordig kun je met een gerust hart afspreken op Sloterdijk-Centrum, ook als eindbestemming. Waar jarenlang de bussen voor het station af en aan reden, domineren nu groen (met bijen, vogels en vlinders) en horeca, dat ook na werktijd reuring geeft. Sinds 2017 wordt er ook gewoond. De komende jaren komen er nog een paar duizend woningen bij en wordt uiteraard ook de openbare ruimte aangepast voor de nieuwe doelgroep. Daarover vertelde Joram Schaap vorige week tijdens een rondleiding. Wandelend door Sloterdijk-Centrum praatte de landschapsarchitect van de gemeente bewoners en andere geïnteresseerden - voorzien van patat en een drankje to go - bij over verleden en toekomst.

Goed karakter

Die toekomst zag er nog niet zo lang geleden niet erg rooskleurig uit. In de media was Sloterdijk een gebied waar je niet dood gevonden wilde worden. Vele inspanningen kost(te) het om dat imago af te schudden. Niet alleen van de bouwers, maar ook van de zogenoemde placemakers, die de afgelopen jaren zorgden voor culturele initiatieven, festivals, sportieve activiteiten, en zo het gebied ‘activeerden’. “Het gebied heeft een goed karakter,” zei Don Murphy, supervisor stedenbouw bij de gemeente, enkele jaren geleden. “Maar het is eenzijdig en mist de menselijke schaal.” Hem was duidelijk dat het scheiden van wonen, werken en recreëren, wat sinds de wederopbouw het adagium was, niet meer paste bij de huidige wensen van de flexibele, diverse maatschappij. Op Sloterdijk zou voortaan ook gewoond en genoten worden. 

De rondleiding met Schaap maakt duidelijk dat dat inmiddels al gebeurt. Recentelijk nog werden twee nieuwe woongebouwen opgeleverd en een eerder dit jaar vastgesteld gemeentelijk besluit maakt het mogelijk nog meer te verdichten met als doel een gemengd woonaanbod van sociaal, middensegment en koop. En duurzaamheid, zeker ook duurzaamheid. Groene daken, zonnepanelen, minder asfalt, minder parkeerplekken (er is immers genoeg openbaar vervoer in de buurt) en meer natuur.

Prettig stukje stad

“Dit is pas het begin!” rondde Schaap zijn verhaal langs woongebouwen met namen als Lovely Rita, Mo*town en Floating Gardens af. De rondgeleidenen zijn onder de indruk. Van de transformatie in zo’n toch vrij korte tijd, van het vele groen, van de sfeer tussen de huizen in een gebied waar je dat niet had verwacht. “Het wordt eindelijk een prettig stukje stad,” verzuchtte de landschapsarchitect. “En maar een kwartiertje fietsen naar de Jordaan!” Maar die Jordaan heb je straks niet per se nodig als bewoner als er nog meer horeca, winkels, sport en vertier binnen handbereik liggen in eigen wijk. Stadsdichter Gershwin Bonevacia dichtte het treffend: ‘Hier bestaan we in relatie, zijn we stoer en stedelijk. Doormiddel van transformatie, de ideale combinatie’.