TPP Osdorp een specialist op gebied van gebitten en protheses

Partnerbijdrage
Een kunstgebit is belangrijk om goed te kunnen eten en spreken, maar ook voor het uiterlijk.
Een kunstgebit is belangrijk om goed te kunnen eten en spreken, maar ook voor het uiterlijk. (Foto: uflypro - stock.adobe.com)

NIEUW-WEST - Tandprothetische Praktijk Osdorp heeft ruim 40 jaar ervaring in tandtechniek en is daarmee een specialist in het maken van kunstgebitten. In de moderne praktijk in winkelcentrum de Dukaat in Osdorp kunnen cliënten meteen terecht voor het repareren en vervaardigen van de gebitsprothese of het klikgebit.

Al meer dan 40 jaar is Tandprothetische Praktijk Osdorp gevestigd in Amsterdam Osdorp, vlakbij tuincentrum Osdorp, waar gratis kan worden geparkeerd. 

Zonder verwijzing

De tandprotheticus van de praktijk van Cor Ligthert is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van de uitneembare gebitsprothese en mag volledige protheses maken, zonder dat daar een verwijzing van een tandarts voor nodig is. Ook mag een tandprotheticus zelfstandig frameprotheses en implantaat gedragen protheses maken. Hiervoor werkt de tandprotheticus samen met een implantoloog. Als specialisme heeft Tandprothetische Praktijk Osdorp het vervaardigen van implantaat gedragen protheses. 

Meer dan 3 miljoen mensen dragen een kunstgebit. Met moderne technieken en een uitgebreid scala aan tanden en kiezen in alle maten en kleuren is nauwelijks zichtbaar dat iemand een prothese draagt.

Wel hebben veel gebitsdragers in meer of mindere mate problemen met hun prothese, zoals een loszittende prothese, een ingevallen mond en hangende mondhoeken, kantelen of schuiven in de mond van de prothese, pijn in de mond met eten of er loopt speeksel uit de mond.

Tekst loopt onder de foto door


Zowel het onder- als bovengebit kan los gaan zitten door het slinken van de kaken. (Foto: stock.adobe.com)

Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zowel het onder- als bovengebit kan los gaan zitten door het slinken van de kaken. De prothese kan ook los gaan zitten als de tanden en kiezen afgesleten zijn en niet goed op elkaar passen. Door het gebit aan te passen of te repareren kunnen deze problemen worden opgelost. Een prothese die nog niet zo oud is, kan van binnen worden voorzien van een nieuwe laag, zodat hij weer passend is. Dat heet rebasen.

Een gebit van ongeveer 5 jaar oud moet worden vervangen. Dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar, 75 procent uit de basisverzekering en de rest afhankelijk van de aanvullende verzekering.

Nota

De facturen van de praktijk in Osdorp worden verzorgd door Infomedics. De zorgverzekeraar zal direct aan Infomedics het verzekerde deel van de nota betalen. Van het eventuele restant van de nota, het niet verzekerde deel, krijgt de cliënt een factuur thuis.

Een partiële (gedeeltelijke) prothese is een vervanging van één of meer tanden of kiezen. Tanden of kiezen verliezen kan door verschillende redenen. Het is een niet alleen een ontsierend gezicht, maar kan ook met eten en spreken problemen geven. De oplossing kan een partiële prothese (plaatje) zijn of een frameprothese.

De frameprothese is gemaakt van metaal waar tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Het frame klemt met metalen ankertjes om enkele tanden of kiezen of zit vast met een soort slotje.

De tandprotheticus kan beoordelen welke het beste is als hij de situatie in de mond heeft gezien. De kleur van de tanden en kiezen wordt afgestemd op de eigen tanden en kiezen.

Goed eten en spreken

Wie helemaal geen eigen tanden en kiezen meer in de mond heeft, kan een volledige prothese oftewel kunstgebit aangemeten krijgen. Een kunstgebit is belangrijk om goed te kunnen eten en spreken, maar ook voor het uiterlijk. Er kan ook alleen een bovenprothese of onderprothese worden gemaakt. Zowel door het slijten van de tanden en kiezen als door het slinken van de kaken gaan de boven- en onderprothese los zitten. Een gebit van ongeveer 5 jaar of ouder moet worden vervangen door een nieuw, weer passend exemplaar.

Tot slot zijn er protheses op implantaten. Een implantaat is een kunst wortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal, zoals titanium. Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan op implantaten, meestal twee in de onderkaak, een overkappingsprothese worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt en wordt ook wel een klikprothese of klikgebit genoemd.

Contact

Tandprothetische Praktijk Osdorp is dus van alle markten thuis op het gebied van verschillende protheses en implantaten. De praktijk is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Voor vragen kunt u altijd bellen op 020 - 619 54 82. Informatie: www.tpposdorp.nl