Nieuwe woningen op de plek van de Bijlmer Bajes

Algemeen
Het voorheen gesloten gebied van de voormalige Bijlmerbajes opent zich voor de stad.
Het voorheen gesloten gebied van de voormalige Bijlmerbajes opent zich voor de stad. (Foto: Artist impression)

AMSTERDAM - In het Bajeskwartier in Amsterdam, een groene, gezonde stadswijk in wording bij het Amstelkwartier, is vorige week de bouw gestart van de eerste 280 sociale huurwoningen en 200 short stay kamers. De studentenwoningen van de Alliantie Ontwikkeling en de short stay kamers voor internationale studenten en young professionals in Hotel Jansen gaan straks bijna 500 jonge mensen een nieuwe woonplek geven in Amsterdam. 

Daarmee is, na de start van de bouw van de middelbare school, de parkeergarage en de tunnel, een volgende stap gezet in de realisatie van Bajeskwartier. Een nieuwe wijk binnen de ring waar de komende jaren ongeveer 1.350 huur- en koopwoningen worden gebouwd voor een breed publiek. Daarvan is 30% sociale huur en 70% vrije sector huur en koop. Bajeskwartier is een ontwikkeling van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. , een samenwerkingsverband van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn Real Estate.

Verbinding centraal

Het duurzame gebouw voor studenten, waarvan het hoteldeel het predicaat Breeam Outstanding draagt, wordt een ontmoetingsplek waar verbinding centraal staat. Met gezamenlijke ruimtes voor koken, werken, ontspannen, een groot café-restaurant, een terras, een gym en een laundry café. De opening van Hotel Jansen staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023. De woningen van de Alliantie Ontwikkeling worden naar verwachting in de zomer van 2023 opgeleverd. 

Tekst loopt onder de foto door


Het voorheen gesloten gebied van de voormalige Bijlmerbajes opent zich voor de stad. (Foto: Artist impression)

Klaas Bruinsma, directeur Hotel Jansen: ‘’We zijn trots dat wij straks onze tweede vestiging gaan openen in Bajeskwartier. De duurzame doelen van deze wijk sluiten nauw aan bij onze missie en visie. Daarnaast is het tekort aan flexibele, betaalbare en tijdelijke woonruimte in Amsterdam enorm. Dat we deze doelgroep straks woonruimte kunnen geven op een van de meest duurzame locaties in de stad, is geweldig. Voor de studenten en young professionals zelf en voor de stad Amsterdam die op deze wijze nieuw jong talent aan zich kan binden.’’ Een eerste vestiging van Hotel Jansen staat sinds 2015 in De Schinkel. 

Stadswijk

Jan van Barneveld, directeur de Alliantie Ontwikkeling“Het voorheen gesloten gebied van de voormalige Bijlmerbajes opent zich voor de stad. Met een gevarieerd programma van wonen, werken en leren wordt dit een prachtige nieuwe stadswijk in Amsterdam. Dicht bij maatschappelijke voorzieningen, infrastructuur en openbaar vervoer, een perfecte plek om te wonen. Wij zijn dan ook trots dat we op deze plek 550 betaalbare woningen aan onze portefeuille kunnen toevoegen. Zodat een ieder woongeluk kan vinden, ook in de populaire delen van de stad.”

Groene, diverse wijk

Bajeskwartier wordt een groene, inclusieve en levendige wijk waar wonen, werken, leren, beleven, bewegen en verblijven samenkomen. Peter Heuvelink, directeur AM namens Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. zegt hierover: ‘Bajeskwartier wordt een wijk voor alle Amsterdammers, van jong tot oud. Er komen hier geweldige werkplekken en woningen in allerlei soorten en maten. Sociale huur, vrije sector huur en koopwoningen. Dit, in combinatie met het brede aanbod aan voorzieningen en de uitnodigende plekken in het openbaar gebied, dragen in belangrijk mate bij aan de sociale cohesie van deze nieuwe wijk. Dat hier straks ook talentvolle jongeren komen wonen in een super duurzaam gebouw, past dus volledig bij onze ambities: Bajeskwartier als groene, gezonde, diverse en inspirerende wijk voor iedereen.’ 

Duurzaam 

De woningen en tijdelijke kamers voor (inter)nationale studenten en young professionals komen samen onder één dak in een heel duurzaam gebouw van de hand van Moke Architecten. Het gebouw heeft een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak en aan de gevel. Zo genereert het gebouw meer energie dan dat het verbruikt. Voor heel Bajeskwartier gelden hoge duurzaamheidsambities. De wijk wordt energieneutraal en maar liefst 98 procent van de materialen van dit voormalige gevangeniscomplex wordt hergebruikt. 

In het gebouw van de Alliantie Ontwikkeling en Hotel Jansen worden ook circulaire materialen toegepast. Zo krijgen tralies uit de voormalige Bijlmerbajes een nieuw leven op de gevel als klimrek voor planten. Op het groene plein tegenover het gebouw worden de funderingen van de oude cipierswoningen benut voor het creëren van zitplekken. 

Green Urban Living

Bajeskwartier wordt een groene, gezonde en tegelijk hoogstedelijke wijk vlak bij de Amstel met ongeveer 1.350 woningen. Naast wonen biedt Bajeskwartier een veelheid aan functies die bij gaan dragen aan de levendigheid van de buurt. Een middelbare school, creatieve werkruimtes, cultuur, design en vernieuwende horecaconcepten. 68 Thematische en veelal openbaar toegankelijke tuinen nodigen uit tot een gezonde levensstijl in deze autoluwe wijk. Hoogwaardige architectuur en een stedenbouwkundig plan dat voor directe verbinding met het centrum zorgt, maken Bajeskwartier een rijke uitbreiding van Amsterdam.


Het is bijna niet voor te stellen dat hier ooit de Bijlmer Bajes stond. (Foto: Artist impression)