Talenten ontwikkelen in De Vlugt

Algemeen
Adnan Atik heeft een breed netwerk zodat hij jongeren kan bereiken.
Adnan Atik heeft een breed netwerk zodat hij jongeren kan bereiken. ((Foto: Pr))

NIEUW-WEST - De werkzaamheden aan het pand zijn nu nog in volle gang, maar begin december opent officieel een nieuw talentontwikkelingsprogramma in De Vlugt. Jongeren kunnen zich er dan op cultureel vlak ontwikkelen en volop hun talenten ontdekken. De eerste workshops door Stichting Zichtbaar van Adnan Atik zijn gestart.

“Met laagdrempelige podiumkunsten help ik jongeren zich te ontwikkelen”, begint Adnan. “Muziek, spoken word, schrijven, schilderen, graffiti, dans, film en andere kunsten dragen bij aan zelfexpressie. Veel jongeren hier uit de buurt voelen zich niet gehoord. Vaak komen ze uit een cultuur waar het niet gestimuleerd wordt om je uit te spreken. Onze workshops leren jongeren juist wel hun mening te uiten, om verbaal sterker te worden. Want ook hun mening doet ertoe.”

Bekend bij jongeren

Urban Resort, de beheerder van De Vlugt, kwam al snel bij Adnan uit toen ze organisaties zochten voor het nieuwe talentontwikkelingsprogramma. Het is lastig om jongeren in Nieuw-West te bereiken, maar Adnan heeft een breed netwerk. Voordat hij in de culturele sector terecht kwam, werkte Adnan als sportcoach voor de gemeente. Daardoor heeft hij veel jongeren leren kennen en weet hij wat ze nodig hebben. Bovendien woont hij zelf in Nieuw-West, ook dat schept een band,” vertelt Shai Langen, programmacoördinator van De Vlugt.

Van deelnemer tot docent

“Met onze workshops richten we ons op jongeren uit Nieuw-West in de leeftijd van 12 tot 30 jaar,” gaat Adnan verder. “Alle workshops zijn gratis en worden afhankelijk van de activiteit in groepjes of 1 op 1 gegeven. Ik huur daar professionals voor in, maar heb inmiddels ook 9 vaste medewerkers die ooit zelf als deelnemer begonnen zijn. Voor jongere kinderen organiseren we ook creatieve activiteiten, maar dan wat makkelijker zoals knutselen of het bedrukken van t-shirts.”

Wereld van verschil

“Workshops worden wekelijks gegeven en duren meestal twee uur per keer en dat acht weken lang. We werken altijd toe naar een eindvoorstelling waarbij ze hun talenten dan voor familie en vrienden presenteren. Het is mooi om te zien hoe jongeren na een paar workshops al groeien. Laatst volgde een heel stil meisje een workshop schrijven. Ze hield dingen binnen. Maar ze kon heel goed schrijven en dat hielp haar opener te worden. Ongelooflijk wat een verschil dat maakte.”

Vaste plek

Adnan richtte Stichting Zichtbaar in 2019 op. Sinds september huurt hij een kantoor in De Vlugt. “Ik ben blij dat ik nu hier een vaste werkplek heb. De Vlugt biedt veel faciliteiten, waaronder een theaterzaal die ideaal is voor de eindpresentaties. Mensen weten me ook makkelijker te vinden. Mijn recent gestarte project Power of Words blijf ik wel door de hele stad doen. Met masterclasses door professionals geven we jongeren hun stem terug. Ze leren hoe je jezelf presenteert, hoe je een positieve mindset krijgt en over journalistiek door de wijken in te gaan en met bewoners te praten.”

Talentontwikkeling

Naast de verschillende workshops van Stichting Zichtbaar kunnen jongeren zich ook al aanmelden voor ID\Club. Dat zijn storytelling workshops voor 18+, georganiseerd door het Storytelling Centre. Theater DEGASTEN gaat binnenkort ook workshops organiseren. Kijk voor de volledige programmering op www.devlugt.amsterdam of ga langs bij De Vlugt op de Burgemeester de Vlugtlaan 125.

Extra investeringen Het talentontwikkelingsprogramma is onderdeel van extra investeringen door gemeente Amsterdam in negentien buurten in Nieuw-West. Het extra geld wordt besteed aan woningen, zorg, ontmoetingsplekken, jongeren, de buurteconomie en de omgeving. Het doel is om van die buurten veilige en prettige plekken te maken waar bewoners zich thuis voelen.