Osdorpplein krijgt nieuwbouwproject Mix Amsterdam

Algemeen
Paul Trip, Carolien Schippers, Si-Mohammed El M’Barki en Bart Meijer met het project MIX Amsterdam ter illustratie.
Paul Trip, Carolien Schippers, Si-Mohammed El M’Barki en Bart Meijer met het project MIX Amsterdam ter illustratie. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - Gemengde gebouwen met 528 woningen en op de begane grond winkels, kantoren en het Verhalenhuis. Een parkeergarage voorziet in deelmobiliteit en er komt een ruime openbare fietsenstalling. Alles samengevat in het nieuwe project Mix Amsterdam, waar de gemeente Amsterdam en projectontwikkelaar MRP overeen zijn gekomen.

MIX Amsterdam bestaat uit zes woontorens rondom een groen hof, variërend van 29 tot 41 meter hoogte. Het hof wordt de gemeenschappelijke binnentuin voor bewoners en is semi-toegankelijk voor derden. Ook wordt ingezet op groene daken en zonnepanelen. Op de begane grond van MIX Amsterdam komt een Verhalenhuis, een samenwerking tussen de openbare bibliotheek van Amsterdam, El Hizjra (centrum voor Arabische kunst en cultuur), radiozender FunX en filmhuis Oxville. Het Verhalenhuis krijgt een breed en actief programma voor de buurt en wordt een open en toegankelijke ontmoetingsplek.

Nieuwe voorzieningen

Er gebeurt veel in en rondom Osdorpplein. Er komt in verschillende fases een gevarieerd en kwalitatief aanbod van woningen, horeca, retail en nieuwe voorzieningen, zoals cultuurcentrum Het Verhalenhuis met onder andere de OBA Osdorp en Oxville Cinema. Osdorpplein is vanouds een belangrijke ontmoetingsplek voor jong en oud. Het centrumgebied wordt nu vergroot en er wordt een brede mix aan functies toegevoegd.  Hierbij krijgen ook  maatschappelijke voorzieningen, zoals een basisschool, buurthuiskamers en zorgverleners, een plek. De uitdaging is om balans te vinden tussen de verschillende levendige functies. Zoals detailhandel, horeca, cultuur en recreatie, en functies die om rust vragen, zoals wonen en werken.

Ontwikkeling

“Amsterdam zet de komende jaren stevig in op de ontwikkeling van grootstedelijke centra. Bijvoorbeeld in het stadsdeel Nieuw-West dat de komende jaren flink doorgroeit naar ruim 200.000 inwoners. Het is hier nodig dat het Osdorpplein verandert naar een bruisend stadscentrum”, vertelt Carolien Schippers, directeur Grond en Ontwikkeling Gemeente Amsterdam. “Daar zijn naast betaalbare woningen, ook maatschappelijke functies en voorzieningen voor nodig. We zijn daarom erg enthousiast over dit mooie project Mix, met daarin de samenwerking tussen verschillende culturele instellingen. Samen creëren ze hier bijzondere ontmoetingsplekken zoals het Verhalenhuis, dat past bij de bewoners in dit stadsdeel. Met de vernieuwde OBA en straks het nieuwe theater, geven deze ontmoetingsplekken kleur en identiteit aan het nieuwe stadscentrum. Herkenbare plekken waar straks veel meer te doen is dan alleen boodschappen halen.”

Medio 2022

Projectontwikkelaar MRP is geen onbekende in Nieuw-West, in 2020 is Parking Nieuw West en de Jumbo door hen gerealiseerd onder het gebouw Don Bosco. De appartementen van The Hub en Woonzorg, de commerciële ruimtes en het nieuwe stadsloket en stadskantoren worden medio 2022 opgeleverd. Op de plek waar nu Stadsdeel Nieuw-West is gevestigd aan het Osdorpplein 1000, komt nieuwbouwproject MIX Amsterdam.

“In Amsterdam ontwikkelen wij verschillende binnenstedelijke mixed-use nieuwbouwprojecten, zoals MIX Amsterdam. Op het Osdorpplein komen werelden bij elkaar”, reageert Bart Meijer, CEO MRP. “Er ontstaat steeds meer een mooie balans tussen wonen, werken, cultuur, recreatie en allerlei voorzieningen. Door een goede afstemming en een nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam, realiseren we samen kwalitatief inspirerende leef- en werkomgevingen en bouwen we nu ook samen aan een bruisend en divers Osdorpplein.”

Voor meer informatie: www.mix-amsterdam.nl.