Nieuw theater DeLaMar West vooral voor musicals en de buurt

Algemeen
Andreas Fleischmann: "Thema’s van musicals zijn vaak kopieën en geen authentiek werk."
Andreas Fleischmann: "Thema’s van musicals zijn vaak kopieën en geen authentiek werk." (Foto:Pr)

WEST – Afgelopen zomer is het tweede DeLaMar theater geopend op de Laan van Spartaan. Een plek waar vooral kunstenaars zich met het maakproces van nieuwe musicals bezighouden. Daar is veel behoefte aan, want musical is, volgens directeur van DeLaMar, Andreas Fleischmann, in Nederland een onderbelichte vorm van kunst. “Het productiehuis is voor tachtig procent vol geprogrammeerd, maar we hebben ook zeker ruimte voor initiatieven uit de buurt. Groep 8 van basisscholen kunnen hier bijvoorbeeld hun musical repeteren", vertelt hij enthousiast. Zondag 7 november kan de buurt kennis komen maken met het theater. Dan is er een open dag met allerlei gratis toegankelijke activiteiten voor kinderen.

DeLaMar West is een gloednieuw theater, ontwikkelhuis en ontmoetingsplek ineen. Er zijn eigentijdse en vernieuwende voorstellingen te zien waarbij de nadruk op musical en muziektheater ligt. Veel van deze voorstellingen zijn alleen op deze plek te zien; voorproefjes van veelbelovende producties tot en met voorstellingen die speciaal voor deze locatie worden ontwikkeld. Daarnaast is het ook de bedoeling dat het als een ontmoetingshuis voor waardevolle buurtactiviteiten gaat worden. Het theater wordt gefinancierd door de VandenEnde Foundation en biedt ruimte aan 167 toeschouwers.

Nieuw werk

“Toen ik bij DeLaMar als directeur begon, viel het me op dat een musical een groot genre is qua publieksbereik, maar er geen plek is waar nieuw werk ontwikkeld kan worden. Thema’s van musicals zijn vaak kopieën en geen authentiek werk. En daar is behoefte aan bij de makers. Het is een kunstvorm in de vrije sector dat geen subsidie krijgt. Het idee is dat DeLaMar West een productiehuis is waar in rust nieuw werk wordt ontwikkeld”, vertelt Fleischmann. “Musical is een Angelsaksische kunstvorm uit Amerika. Daar staat musical veel hoger aangeschreven. Daar worden schrijvers en componisten betaald voor nieuw script en muziek. Hier in Nederland gebeurt dat niet .”

Tekst loopt onder de foto door.


De zaal in DeLaMar West. (Foto: Igor Roelofsen)

Grote producties zoals Diana & Zonen die nu een aantal maanden in DeLaMar in de Marnixstraat is te zien, zijn kopieën, waarvan het script kan worden overgenomen. “Als je een productie over David Bowie of André Hazes neemt, dan is ook de muziek al bekend, die hoeft niet te worden gecomponeerd. Dat is een stuk gemakkelijker. Voor eigen ontwikkelde producties moeten schrijvers en componisten worden betaald en dat gebeurde vaak niet. Nu hebben jonge makers en jonge spelers een ruimte om tegen een normaal salaris te ontwikkelen. Musical is het duurste wat je kunt produceren.”

Allerlei kunstvormen

Productiehuizen bestaan er voor allerlei kunstvormen, maar er is nooit zoveel geld voor en het is vaak geen hoogwaardige werkplek voor kunstenaars. “Hier in Amsterdam heb je het fenomeen broedplaatsen voor kunstenaars, vaak een oude school die lekt en tochtig is. Daar moet je dan blij mee zijn en ook nog huur voor betalen. Er is dus niet zoveel geld voor. DeLaMar is vrij snel gelukt, ook omdat er een rijkssubsidie voor kwam. Dus nu hebben we een ontwikkelhuis voor musical met een zaal waar 167 mensen in kunnen.”

Op de open dag mag iedereen een kijkje komen nemen in DeLaMar West

In het theater heeft MusicalMakers zijn intrek genomen om aan musicals met originele verhalen uit de diverse Nederlandse samenleving te ontwikkelen. De grote producties zullen overigens niet in het theater in West te zien zijn, maar vooral in het theater in de Marnixstraat. Wel zijn er openbare repetities in DeLaMar West geweest van Diana & Zonen en Come from Away. Natuurlijk zijn er voorstellingen te zien, ook voor de jeugd. Er is tot aan het einde van dit jaar van alles geprogrammeerd zoals de musical Held, Saman Amini’s integratieplan, Nesim el Ahmadi (cabaret) en vele andere voorstellingen.

Havenstad

Fleischmann heeft bewust voor West gekozen. Het is voor hem een bekend gebied, want voor deze functie was hij directeur van De Meervaart. “West en Nieuw-West zijn interessante wijken. Het ontwikkelt zich nog waardoor je merkt dat er harder wordt gelopen voor dingen. Er is hier nog veel te doen, maar West groeit langzamerhand naar een havenstad.” Het was wel even zoeken naar een geschikte locatie, want de directeur wilde wel een pand in bestaande bouw, vooral om de ontmoeting tussen kunstenaars onderling en de wijk te kunnen realiseren. Het is dus het voormalige pand geworden van Circus Elleboog, een ruimte van 1100 vierkante meter. “Het is goed bereikbaar ook vanuit de stad. Per slot van rekening kun je niet alleen maar wonen in een wijk. Nu lopen er kunstenaars in de buurt rond en daar verwacht je ze niet.”

Kijkje nemen

Op de feestelijke open dag mag iedereen binnen een kijkje komen nemen en zijn er allerlei leuke kinderactiviteiten in samenwerking met de buurtgenoten het cultureel centrum Maqam en Kinderopvang Parvaneh. Alle activiteiten zijn kosteloos.

Programma

 Het programma ziet er als volgt uit:
Om 11.30 uur: Buurtparade, een muzikale optocht met een echte fanfare, waarbij de hele buurt wordt opgetrommeld.

Om 12.30 uur: Start open dagDe hele middag kan DeLaMar West worden ontdekt, van de theaterzaal en de repetitiestudio's tot aan het sfeervolle theatercafé. Voor kinderen zijn er muzikale workshops en gezellige activiteiten zoals schminken en 'duizend gaatjes pannenkoeken' (baghrir) bakken.

Om 13.30 en 15.30 uur: de voorstelling De hond die licht gafeen muzikale griezelkomedie voor iedereen vanaf 6 jaar.

DeLaMar West is te vinden aan de Laan van Spartaan 4. Meer informatie is te vinden via: delamar.nl/je-bezoek/delamar-west/delamar-west/.


Op de open dag zijn alle activiteiten gratis.