‘Nieuwe Meervaart wordt geen elitair theater waar je 9 euro voor een cappuccino betaalt’

Algemeen
Yassine Boussaid: "De Meervaart is een cultureel knooppunt van de demografische ontwikkeling in deze samenleving."
Yassine Boussaid: "De Meervaart is een cultureel knooppunt van de demografische ontwikkeling in deze samenleving." (Foto: Titia Hartvelt)

NIEUW-WEST – Nadat de gemeenteraad in juni dit jaar heeft besloten dat de nieuwe Meervaart in de Sloterplas wordt gebouwd, is het voor de buitenwacht stil. Het Programma van Eisen is nog niet rond, de plek is nog niet bekend en ook de financiën niet. Directeur van het theater, Yassine Boussaid, weet ook nog niet veel meer. “Ik wil zo snel mogelijk de informatie hebben over de planning. Er breekt een spannende tijd aan. Het nieuwe theater moet passen in het stedelijk weefsel en balans krijgen tussen stedelijk leven en groen. Dat zijn mooie uitgangspunten voor de architect.”

Ondanks het feit dat er tegenstanders zijn van de bouw in de Sloterplas, omdat het water en het rondje van Van Eesteren bij het oude zouden moeten blijven, rijdt de trein wel verder. “Wij, de Meervaart, zijn geen outsider. We zitten hier veertig jaar en zijn ontstaan uit de gemeenschap. De wereld verandert. Mensen veranderen ook. Het stadsdeel Nieuw-West groeit van 160.000 naar 250.00 inwoners en daar horen nieuwe faciliteiten bij.”

Internationaal

De Meervaart is niet meer zomaar een theater, maar heeft aantrekkingskracht vanuit heel Nederland en programmeert ook internationaal. “Heel veel mensen weten niet dat wij één van de grootste aanbieders zijn op het gebied van kunst en cultuur in Nederland zijn. De Meervaart functioneert als cultureel knooppunt waarin kinderen en jongeren voor het eerst kennismaken en deelnemen aan het cultureel aanbod en waar professionele artiesten de kans krijgen om aan makersschap te werken. Daarnaast biedt het ook een podium aan alle soorten disciplines voor het diverse publiek in Amsterdam, maar ook in Nederland. De programmering spiegelt zich ook aan de demografische ontwikkeling in deze samenleving”, vindt Yassine. De benaming van theater dekt de lading eigenlijk niet meer, liever spreekt Yassine over ‘De Meervaart’. 

Gemeenschapscentrum  

De Meervaart is een gemeenschapscentrum waar Sonja Barend ooit haar praatprogramma de Sonja’s Goed Nieuws Show presenteerde, veel grote jazzmusici optraden, waar in juni 1990 Nelson Mandela langskwam, in 2016 het Holland Festival plaatsvond en het rijtje van grote evenementen is nog veel langer. Maar wie alleen gewend is om voor een optreden van Tineke Schouten of Daniël Arends naar de Meervaart te gaan, weet niet beter dan dat het alleen een theater is.

We zijn één van de grote spelers op het gebied van kunst en cultuur in Nederland

In de Meervaart wordt veel aan talentontwikkeling gedaan. Het Talentenhuis even verderop wordt ook de Meervaart beheerd. “Dat willen we samenbrengen in één huisvesting. We willen mooie producties maken en een topprogramma presenteren voor verschillende lagen in de samenleving dat zich ook verhoudt met de omgeving. Een nieuwe Meervaart geeft makerschap een betere plek en meer voorzieningen. We hebben een aantal gezelschappen onderkomen gegeven omdat in de afgelopen jaren verschillende productiehuizen zijn afgeschaald terwijl de culturele sector juist hunkert naar makerschap.”Veel mensen hebben niet door wat voor positie de Meervaart is: lokaal, stedelijk, regionaal en nationaal. “We zijn één van de grote spelers op het gebied van kunst en cultuur in Nederland. Maar we hebben in het huidige gebouw geen ruimte genoeg voor talentontwikkeling en makerschap. Sommige dingen kan ik hier niet meer onderbrengen.”

Bezoekers

De directeur wil de komende tijd gebruiken om te benadrukken dat hij met een nieuw pand de toekomst wil waarborgen. “Het huidige gebouw is in de jaren zeventig gebouwd en in negentig gerenoveerd. Het Programma van Eisen past niet op deze kavel of je moet de lucht in gaan. Het fundament voldoet niet om uit te breiden en het pand is zeker niet geschikt om de groei van 120.000 bezoekers naar 200.000 bezoekers per jaar te ontvangen. Als we op dezelfde plek gaan bouwen, dan zijn we drie tot vier jaar dicht.“ 

Wij denken niet aan een door gedraaide ufo die detoneert met de omgeving

Zelf heeft Yassine een beeldbepalend gebouw in de plas voor ogen  dat binding heeft met de omgeving. Het wordt in ieder geval geen dicht gebouw van betonblokken dat totaal niet tot de verbeelding spreekt of  een nietszeggend compromis. “Wij denken niet aan een door gedraaide ufo die detoneert met de omgeving. De nieuwe Meervaart wordt geen elitaire voorziening waar een cappuccino straks 9 euro kost. We willen dat het Sloterpark meer als park wordt gebruikt. Er zijn nu te weinig functies die het park levendig maakt. Wij willen wat toevoegen en dat verschillende mensen gebruik maken van het stedelijk weefsel zoals kunst, cultuur en groen.”

“De kans die ons is geboden is uit de gemeenschap ontstaan”, vervolgt hij. “We krijgen een nieuw ankerpunt in de samenleving. We gaan van een theater naar een fantastisch culturele hotspot, ook voor mensen van buiten Nieuw-West, de metropoolregio. Volgens Yassine vindt er ook in Amsterdam een verschuiving plaats van voorzieningen buiten het centrum. “De vroegere periferie naar het centrum verplaatst zich naar andere stadsdelen met usp (unique selling point, red.) voorzieningen.”

Tegenstanders

Het ‘houden bij het oude’ dat tegenstanders van een nieuwe Meervaart in de Sloterplas roepen, past niet in een veranderende samenleving en stedelijke ontwikkeling volgens de directeur. Net als dat een nieuw gebouw in de Sloterplas een aantasting is van wat Van Eesteren heeft bedacht. 

Van Eesteren was geen groengoeroe, hij heeft ook veel stenen bedacht 

“Het is fantastisch wat Van Eesteren heeft gedaan, maar het evangelie van Van Eesteren is ook gemuteerd. Hij was geen groengoeroe, hij heeft ook veel stenen bedacht. Zijn stedenbouwkundige visie ging over goed leven. We moeten oppassen dat we zijn evangelie gaan toepassen op dit project. Nieuw-West behoort tot één van de grootste grootstedelijke vernieuwingsgebieden van Europa. Je kunt niet meer praten over de jaren vijftig en zestig van Van Eesteren. Het stadsdeel gaat van 160.000 naar 250.000 inwoners, dus er gebeurt hier al veel. Vernieuwing heeft met demografische druk te maken. Je kunt wat toevoegen en versterken aan het gebied, zoals een culturele voorziening. Bebouwing langs de Sloterplas vind ik ook lastig. Daarin heb je in mij ook een medestander, maar in dit geval is de nuance zoek.”

Argumenten

Yassine wil graag in gesprek met voor- tegenstanders van de bebouwing van De Meervaart in de Sloterplas. “Wat zijn nu de argumenten van wat wel en niet mag. Dat gesprek willen wij faciliteren en organiseren. We hoeven het niet eens te zijn, maar laten we elkaar informeren. Niet vasthouden aan dogma’s. Wij hebben als uitgangspunt om waarde toe te voegen. We willen ook met instellingen die hier verankerd zijn in gesprek. Onze ambitie is niet om een antigeluid te geven, maar om samen op te trekken. Het kan niet zo zijn dat een specifieke groep bepaalt wat goed is voor Nieuw-West. Ik ben hier ook geboren. Ik wil met mensen die zich grote zorgen maken het gesprek voeren maar wel met respect en eerbied, naar elkaar luisteren en elkaar uit laten praten. Overigens is iedereen van harte welkom om zijn verhaal te delen. Ook wil ik op gelijk niveau toegang delen tot voorkennis, randvoorwaarden bespreekbaar maken en onafhankelijk opereren”, eindigt Yassine.