Vele handen voor het nieuwe Eendrachtsparkkunstwerk

Algemeen
Dagelijks bestuurder Ronald Mauer laat zijn handlijnen vereeuwigen.
Dagelijks bestuurder Ronald Mauer laat zijn handlijnen vereeuwigen. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Zenith heet het kunstwerk dat volgend jaar in het Eendrachtspark in Geuzenveld zal komen te staan. Een kunstwerk, voor en door bewoners, waarin menigeen straks zijn of haar handlijn heeft zitten.

“Het leek wel of ik bij een waarzegger was,” vertelt dagelijks bestuurder Ronald Mauer nadat hij zijn hand had ‘gegeven’ aan kunstenaars Sajoscha Talirz en Caroline Ruijgrok om het daarna in een substantie te drukken. Twee weekenden in oktober konden bewoners bij het Mobiele Aterlier in het park een handje meehelpen en hetzelfde doen: hun handlijnen laten vereeuwigen in een nog te plaatsen kunstwerk. Een kunstwerk voor en door de buurt, zo is de gedachte. Alle handlijnen samen vormen een gebaar, leggen de kunstenaars uit.

Een beeldbepalend kunstwerk, aan het begin van het park

Het idee kwam via het online platform Stem van Nieuw-West, waar bewoners voorstellen voor hun buurt kunnen doen. Deze mogen vervolgens na voldoende stemmen van buurtgenoten gepitcht worden bij de gemeente. 

Het voorstel voor ‘een grote opknapbeurt van het Eendrachtspark’ kreeg veel stemmen en kwam dus op de gemeentelijke agenda. 

Ook de raadsleden stemden in met een upgrade van het groen tussen de Ruys de Beerenbrouckstraat, de Dr. H. Colijnstraat en de Albardagracht. Daarbij kwam ook een kunstwerk ter sprake. “Een beeldbepalend kunstwerk,” aldus Mauer, “aan het begin van het park.” Met kunst en cultuur in zijn bestuurdersportefeuille is hij blij met de nieuwe aanwinst; zeker omdat de bewoners het zelf hebben aangedragen. “Kunst kan echt iets betekenen voor een buurt. Het is een herkenningspunt, soms een ontmoetingsplek ook. Denk bijvoorbeeld aan het beeld van de beer op het Staalmanplein in Slotervaart.”

Verbeteren en toevoegen van groen en het vergroten van de biodiversiteit

De afgelopen jaren is het Eendrachtspark in samenspraak met bewoners al flink opgeknapt. Zo is de speeltuin vernieuwd en het groen gesnoeid, zijn paden hersteld en barbecuetegels geplaatst en is het tennisveld getransformeerd tot multifunctioneel sportveld met plek voor ook basketbal, tafeltennis, voetbal en calisthenics (krachttraining). 

Ook is in een deel van het park een barbecueverbod gekomen (in 2022 zal dat nog eens onder de loep genomen worden) en is het park afgesloten voor auto’s. Daarnaast is samen met bewoners gesproken over het verbeteren en toevoegen van groen en het vergroten van de biodiversiteit. In het nieuwe groenontwerp staat onder andere een nieuw parkentree op de hoek van de Dr. H. Colijnstraat en de Ruys de Beerenbrouckstraat. Het kunstwerk is straks de blikvanger van deze nieuwe ingang. In de tussentijd werken kunstenaars Talirz en Ruijgrok aan dat kunstwerk. Zenith, zoals het genoemd is, betekent in het Arabisch ‘de richting van het hoofd’ of ‘de weg boven iemands hoofd’. 

Het is het hoogste punt van de hemel, recht boven het hoofd. Het kunstwerk wijst naar die plek, als een gebaar. De losse onderdelen waar het uit bestaat, staan symbool voor alle buurtbewoners en hun gebundelde krachten en verhalen. 

Zenith wordt in het voorjaar van 2022 geplaatst en feestelijk onthuld.