Tarieven openbaar vervoer stijgen in 2022

Algemeen
Vóór het einde van dit jaar informeren de vervoerbedrijven de reizigers over nieuwe tarieven
Vóór het einde van dit jaar informeren de vervoerbedrijven de reizigers over nieuwe tarieven (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - De ov-tarieven in de Vervoerregio stijgen in 2020 met gemiddeld 2,12 procent. Hiermee wordt de landelijk vastgestelde prijsstijging gevolgd.

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft de ov-tarieven voor 2022 vastgesteld voor Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland. 

De Vervoerregio Amsterdam stelt jaarlijks de tarieven voor het ov vast. De landelijk vastgestelde prijsstijging is hiervoor leidend. Oorzaken voor de landelijke prijsstijging zijn de hogere kosten voor personeel, brandstof en elektriciteit bij de vervoerbedrijven.

Tarieven per regio

In 2022 gaan reizigers in de concessies Amsterdam, Amstelland Meerlanden en Waterland 17,9 cent per kilometer betalen, in de concessie Zaanstreek 18,0 cent.

De abonnementen worden in 2022 met 2% in prijs verhoogd. De tarieven van de 1-uurkaart in Amsterdam (3,20 euro) en die van de 1,5 uurskaart die in de gehele Vervoerregio gebruikt kan worden (6,50 euro) veranderen niet.

Basistarief

Het totale tarief voor het reizen met de ov-chipkaart bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief, dat elke reiziger aan het begin van de reis per bus, tram of metro betaalt. Dit basistarief is in heel Nederland gelijk en gaat in 2022 omhoog van 99 cent naar 1,01 euro.

Reizigers

Vóór het einde van dit jaar informeren de vervoerbedrijven reizigers over de nieuwe tarieven, inclusief de prijzen van de abonnementen en andere kaartsoorten die zij aanbieden.