Bedrijven De Liede weer gecontroleerd

Algemeen
Het bedrijventerrein wordt steeds veiliger.
Het bedrijventerrein wordt steeds veiliger. (Foto: Pr)

HAARLEMMERMEER -  Er zijn gisteren vijf bedrijven op bedrijventerrein De Liede gecontroleerd tijdens een handhavingsactie. 

Tijdens de actie  trof de brandweer bij vier bedrijven verbeterpunten aan. Zo waren blusmiddelen verouderd of ontoereikend of waren vluchtroutes niet toegankelijk. De Inspectie Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (iSZW) heeft apparaten gecontroleerd op keuringen en enkele onveilige machines stilgelegd.

Gesommeerd

De gemeente gaf ondernemers instructies op valbeveiliging. Verder werden enkele milieuovertredingen bij bedrijven geconstateerd. Ondernemers zijn gesommeerd dit aan te passen. Tot slot heeft de politie een bezoeker aangehouden, die met een ingevorderd rijbewijs autoreed en wordt een aanwezige gecontroleerd op werken mét uitkering.

Bij de handhavingsactie lag de nadruk op werk- en brandveiligheid, overtredingen die milieu of gezondheid kunnen schaden, of er mensen met uitkeringen aan het werk waren en of er sprake is van illegale bewoning. 

Veilig

Afgelopen anderhalf jaar zijn er dertien acties uitgevoerd op het bedrijventerrein. Hiermee zijn 53 van de 71 bedrijven minstens eenmaal bezocht. Met deze acties zorgen de deelnemende partijen ervoor dat De Liede steeds meer een bedrijventerrein wordt waar veilig kan worden gewerkt. Er wordt gekeken naar verdachte, criminele activiteiten en er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op het naleven van milieuregels. Ondernemers krijgen tijdens een controle ook tips en aanwijzingen.

De handhavingsacties zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid en betrouwbaarheid van bedrijventerrein De Liede. Zoals overal in Nederland is er ook hier veel aandacht voor het tegengaan van ondermijning. Dit betekent dat criminelen minder kans krijgen zich schuil te houden, geld wit te wassen of een bedreiging te vormen voor gezonde en eerlijke handel.

Controles

De gemeente Haarlemmermeer is in 2020 gestart met integrale controles van alle bedrijven op bedrijventerrein De Liede. Dit doen zij onder de vlag van het RIEC: het Regionale Informatie- en Expertise Centrum dat overheidspartners ondersteunt in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Kwaliteit en veiligheid Doordat deze partners slim samenwerken en kennis en krachten bundelen worden verdachte zaken sneller opgespoord en aangepakt. Wanneer bij een controle dingen aan het licht komen die niet deugen wordt er direct op gehandhaafd. Ook horen aanvullende maatregelen of vervolgcontroles tot de mogelijkheid.

De Liede is een van de bedrijventerreinen van Haarlemmermeer. Op het in 1975 aangelegde terrein zijn vooral autohandel en auto-demontagebedrijven te vinden.