Geannuleerde kofferbakmarkt gaat voor nieuwe kansen in 2022

Algemeen
Allemaal spullen die nog een ronde mee kunnen.
Allemaal spullen die nog een ronde mee kunnen. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Het ging misschien niet door, toen wel en uiteindelijk toch weer niet. De organisatie van de kofferbakmarkt, dat in september dit jaar een eerste succesvolle editie beleefde, heeft gezien de bekende omstandigheden het evenement van 27 november geannuleerd. Als buurtbewoners stemmen op dit bewonersinitiatief komt er volgend jaar zeker een vervolg.

Shirley Brandeis

“Het is als een rommelmarkt,” legt Madelon Truffino, een van de initiatiefnemers, uit. “Een markt waar je leuke en bijzondere spulletjes kunt vinden voor weinig.” Fijn voor mensen met een kleine beurs dus, en daarnaast ook goed tegen de verspilling. “Al die spullen kunnen heel goed nog een ronde mee.” Het mes snijdt aan nog een kant: wie spulletjes verkoopt op de kofferbakmarkt verdient zo een extraatje. En vergeet ook niet de gezelligheid. Truffino: “Het is echt een uitje. Voor bezoekers die niet op vakantie gingen, was de editie in september als een dagje camping waar ze hun buurtgenoten tegenkomen.”

Goede ideeën

Het idee van een kofferbakmarkt, waarbij daadwerkelijk uit een kofferbak van de auto wordt verkocht (al dan niet aangevuld met een kraampje), is niet nieuw in het stadsdeel. Truffino stond vroeger zelf graag op de markt op het dak van de parkeergarage van koopcentrum Akerpoort in Osdorp. Toen een nieuwe eigenaar de verhuurprijs verdrievoudigde, besloot ze te stoppen en een nieuwe kofferbakmarkt te organiseren. 

Wie spulletjes verkoopt op de kofferbakmarkt verdient zo een extraatje

De kosten daarvan worden gedekt via het zogenoemde buurtbudget, waarvoor buurtbewoner Peter Hoogendoorn een plan indiende. Het buurtbudget is een gemeentelijk bedrag waar bewoners met goede ideeën voor de buurt aanspraak op kunnen maken en dat bij genoeg bewonersstemmen kan worden uitgevoerd.

Vriendelijke prijsjes

De eerste editie in september was een succes, vertelt Truffino, die ook als vrijwilliger betrokken is bij het buurtbudget. “Die werd in Geuzenveld aan de Bok de Korverweg gehouden en was echt een feestje met ook lekker weer en een flinke aanloop, ondanks de toch afgelegen locatie en de late aankondiging, omdat we ook toen zaten met mogelijk nieuwe maatregelen rondom corona. Mensen konden gratis staan in ruil voor vriendelijk geprijsde spullen en de toezegging zelf achteraf op te ruimen. En dat ging goed. Iedereen deed zijn best om er een fijne, gezellige markt van te maken. Er waren veel aanmeldingen van bezoekers die een volgende keer ook willen staan. Waarmee? Van alles! Van kleding tot speelgoed, van boeken tot verzamelobjecten, van kunst tot kitsch en van zelfgemaakte spulletjes tot overtollig huisraad. En alles dus prettig geprijsd. Er is zat te vinden voor onder een euro. Ik heb zelf ook niet zo’n grote beurs, dus ik weet hoe fijn dat dan is. Daarom wil ik me hier zo graag voor inzetten. Ook omdat we zo veel zelfgemaakts, van voedsel tot gebruiksvoorwerpen, op deze manier een podium kunnen geven. Ik zie vaak genoeg in buurthuizen mooie dingen gemaakt worden. Zo’n markt is daar ideaal voor!”

Besmettingscijfers

Dat de kofferbakmarkt van 27 november niet doorgaat, is niet alleen voor de organiserende bewoners een domper. Truffino: “Veel mensen die zouden staan of langskomen keken er naar uit. Dit keer zou het plaatsvinden in de Tuinen van West en we hadden gezellige vuurschalen, warme chocolademelk en ponyrijden voor kinderen gepland. Maar we moeten, al is het in de buitenlucht, mensen niet zo dicht op elkaar willen hebben nu de besmettingscijfers weer oplopen. Gelukkig waren het begrip en de steunbetuigingen hartverwarmend. Ook zijn we inmiddels gevraagd volgend jaar daar tijdens evenementen, waaronder Bevrijdingsdag, aan te haken.”

Een feestje

Dus op naar de volgende editie in 2022, waarvoor bewoners uit Slotermeer en Geuzenveld nog tot 29 november kunnen stemmen met het per post ontvangen stembiljet voor dit initiatief als ook andere mooie buurtplannen. Truffino: “We gaan er dan gewoon weer een feestje van maken. Met naast de markt ook leuke kinderactiviteiten en wat te eten en drinken voor bezoekers. 

‘Zo’n kofferbakmarkt is superleuk om te organiseren’

Het mooie aan een buurtbudgetinitiatief is dat het ook sociaal iets bijdraagt, zoals in ons geval gratis kraampjes voor onder andere buurthuizen om hun activiteiten te promoten. En neem de aandacht die mindervalide mensen krijgen bij ons; zij krijgen een plaats op een goed bereikbare plek op de markt. Zo’n kofferbakmarkt is superleuk om te organiseren. Ik hoop dat er mensen zijn die willen aanhaken om een stukje organisatie op zich te nemen. Het is de ultieme manier om iets voor en met je buurt te doen!”