Ondernemen met oog voor de wereld

Algemeen
Erik Bobeldijk.
Erik Bobeldijk. (Foto: Jaap Wals)

NIEUW-WEST - Eén keer in de maand vertelt één van de leden van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Nieuw-West over wat hij heeft beleefd of is opgevallen. Deze keer Eric Bobeldijk. 

“Amsterdam heeft als eerste gemeente ter wereld de donut-economie omarmd. Iets wat ook terug te zien is in ons stadsdeel. Het gedachtegoed van deze economie is van de Britse econoom Kate Raworth. Twee basisprincipes staan centraal: we verbruiken op jaarbasis niet meer dan de aarde ons kan leveren en iedereen heeft recht op basale zaken, zoals voldoende eten, een dak boven je hoofd en goed onderwijs. Verantwoord ondernemen dus met oog voor mens en aarde.

Recent kwamen deze principes terug toen ik bij New Metropolis in Nieuw-West aanwezig was bij een bijeenkomst over ‘donut-bakkerijen’. Nieuw-West omarmt deze aanpak en ziet graag meer van soortgelijke initiatieven in het stadsdeel. Aanwezig waren vertegenwoordigers van lokale initiatieven die aansluiten bij het idee van de donut-economie, zoals de Kaskantine en de Stadskas. Initiatieven die zich richten op het beperken van het verbruik van grondstoffen en het tegengaan van verspilling. Het zijn ook initiatieven die zich bijvoorbeeld inspannen om mensen uit de buurt te ondersteunen in het verkrijgen van basisbehoeften.

Als gemeente en stadsdeel ondersteunen we dat graag. Hoe? Door mee te denken en de initiatieven in contact te brengen met de juiste afdelingen in de gemeente en met andere maatschappelijke organisaties in de wijk. Wij willen komend jaar samen optrekken om deze en andere “donut-bakkerijen” te versterken en uit te breiden. Het behouden en aanwakkeren van enthousiasme van bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners in de wijk is daarbij essentieel.

Lokale bekendheid is daarbij ook vaak belangrijk, zodat enthousiaste mensen kunnen aansluiten bij deze mooie initiatieven. Ook toekomstige initiatieven gaan we omarmen. Deze kunnen worden doorgegeven aan onze gebiedsmakelaars. Zij zijn te vinden op de website van gemeente Amsterdam (www.amsterdam.nl). 

Doe met ons en met elkaar mee!

Erik Bobeldijk, lid dagelijks Bestuur stadsdeel Nieuw-West.