Amsterdam bedankt vrijwilligers

Algemeen
Vrijwilligers verdienen in deze coronatijd extra aandacht.
Vrijwilligers verdienen in deze coronatijd extra aandacht. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Vrijwilligers zijn onmisbaar in Amsterdam: zij houden culturele plekken toegankelijk, zij zorgen voor praktische hulp aan wie ziek is, ze geven aandacht aan wie eenzaam is, ze geven taalles aan nieuwkomers, sportles aan kinderen, maken hun buurt groener. Vandaag, dinsdag 7 december is het de Nationale Vrijwilligersdag. De gemeente Amsterdam wil vrijwilligers deze week dan ook bedanken. 

Ook vrijwilligers hebben het namelijk de afgelopen periode door corona zwaar gehad, hun activiteiten konden vaak niet doorgaan of moesten online verder. Daarom verdienen zij extra aandacht.

Betekenis

Waardering is één van de eerste levensbehoeftes van een mens. Naast voedsel en een veilige plek om te wonen zorgt waardering voor het gevoel dat je erbij hoort, dat je gezien wordt en van betekenis bent. Waardering geeft mensen zelfvertrouwen en zelfrespect en daarmee wordt het vrijwilligerswerkgeluk vergroot. Persoonlijke waardering, zoals een welgemeend compliment, heeft de meeste impact.

Persoonlijk woordje

In november organiseerde Vrijwilligers Centrale Amsterdam de inspiratiesessie Hoe waardeer je je vrijwilligers? De coronamaatregelen maken grotere feesten dit jaar helaas niet mogelijk. Gelukkig kunnen een hoop dingen nog wel. Een greep uit de ideeën: een cadeautje afhalen of langsbrengen, zoals een spel dat je samen met je maatje kunt doen of iets anders dat linkt met het vrijwilligerswerk, een filmpje sturen via Whatsapp waarin de coördinator de vrijwilligers bedankt, een kaartje sturen per post met een persoonlijk woordje erop of een een brievenbusbloemetje sturen.

Via www.Amsterdamdambedankt.nl kan iedereen die een vrijwilliger kent diegene een digitaal kaartje sturen.