Haarlemmermeer doet mee met groen licht-actie

Algemeen
Afbeelding

HAARLEMMERMEMEER - Een groot aantal Haarlemmeerse organisaties, kerken en politieke partijen sluit zich aan bij de actie Groen Licht van de Vereniging van Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN). Zij roepen iedereen op om op 10 december, internationale dag van de Mensenrechten, een Groen Licht-signaal te geven door huizen of gebouwen groen te laten kleuren of een groen lichtje voor het raam te zetten.

Vrijdag 10 december verlichten ook velen in Haarlemmermeer hun huis met een groen licht voor het raam. Zo steunen ze bewoners aan de Pools-Wit-Russische grens, die dat doen als ‘hier ben je welkom’ voor de vele vluchtelingen daar in niemandsland.

Opgejaagd

Groen Licht is geïnspireerd op de groene lichtjes, die bewoners en kerken langs de Pools-Wit-Russische grens aan hun huis of gebouw of voor het raam hangen, als teken dat migranten en vluchtelingen in nood daar welkom zijn. Als ze proberen Polen binnen te komen om asiel te vragen worden ze door de autoriteiten tegengehouden, opgejaagd of met harde hand teruggeduwd.

Asiel

Op veel meer plekken langs de grenzen van de EU worden mensen op de vlucht steeds vaker tegengehouden of in gammele bootjes terug de zee opgestuurd. Daardoor wordt aan vluchtelingen de mogelijkheid ontnomen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. Meer dan zestig landelijke organisaties zoals een groot aantal kerken en politieke partijen doen mee. Wake Amsterdam zet het Amsterdamse Stadhuis in de groene spotlights.

Groen licht

Op initiatief van het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer doen ook in Haarlemmeer een nog steeds groter wordend aantal kerken, politieke partijen en organisaties zoals Amnesty International Haarlemmermeer en het koor Morrend Volk mee. Zo zal de Hoofddorpse H. Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg 1071 vanaf 16.30 uur in groen licht schijnen. Om 16.30 uur begint daar ook een korte Vesperviering, waarvoor iedereen hartelijke welkom is.

Op de website groenlicht2021.nl is alles te vinden over de actie, wie er meedoen en hoe je simpel een groen lichtje maakt van jampot, groen papier (zoals oude posters) of crêpepapier en losse fietslampjes.

Wie in Haarlemmermeer meedoet, kan zich melden bij het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer op  vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com. Voor meer informatie: vluchtelingenhaarlemmermeer.nl.