Bakemabuurt na zeven jaar renovatie klaar

Algemeen
De vernieuwde woningen in de Bakemabuurt aan de Dirk Sonoystraat.
De vernieuwde woningen in de Bakemabuurt aan de Dirk Sonoystraat. (Foto: Stadsdeel Nieuw-West)

NIEUW-WEST - Na zeven jaar renoveren, slopen, bouwen en vernieuwen van de openbare ruimte is de Bakemabuurt in Geuzenveld klaar. Er zijn meer dan tweehonderd slecht geïsoleerde en gehorige woningen stapsgewijs vervangen door nieuwe, ruime en duurzame woningen, en meer dan 140 woningen zijn gerenoveerd. Daarnaast zijn de straten, speelplekken en het groen opgeknapt. Hierbij is het kenmerkende ’Bakemakarakter’ van de oorspronkelijke architect behouden gebleven: de inrichting is open en groen en zorgt ervoor dat ontmoeting wordt gestimuleerd. 

Er is gekozen voor een mix van de sloop van 214 woningen, nieuwbouw van 226 woningen en renovatie van 144 woningen. Het aantal woningen in de buurt is hierdoor met 12 gestegen: van 358 naar 370 woningen. Daarvan zijn er 258 sociale huur, 48 in het middensegment en 64 koopwoningen. De eerste twee gerenoveerde woonblokken waren halverwege 2016 klaar. Daarna is steeds per woonblok gekeken naar de mogelijkheden.

Woongenot

Er is flink geïnvesteerd in de kwaliteit van de woningen. Zo zijn de woningen ruimer, is er aandacht besteed aan levensloopbestendigheid met lift, woongenot met isolatie en duurzaamheid zoals minder energieverlies, gasloos, aansluiting op stadswarmte. Onveilige punten zijn aangepakt en zo veel mogelijk weggewerkt binnen de blokken en in de openbare ruimte. Een aantal gevels is vergroend met klimop.

Mooie toekomst

Woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente Amsterdam zijn verantwoordelijk voor de vernieuwing van de Bakemabuurt . “We zijn blij dat we de Bakemabuurt op deze manier een nieuwe, mooie toekomst hebben kunnen geven en het totale aantal woningen hebben kunnen uitbreiden. De kenmerkende indeling van de buurt met de flats met onderdoorgangen is gebleven. Ook is de wijk diverser geworden door een slimme mix van sociale huur, middensegment en koop”, vertelt Marien de Langen, bestuurder Stadgenoot.

Ook Ronald Mauer, stadsdeelbestuurder Nieuw-West, is tevreden: “De woningen in de Bakemabuurt zijn weer toekomstbestendig gemaakt. Wij hebben de openbare ruimte opgeknapt: er is groen bijgekomen en verbeterd en de buurt is veiliger geworden. Voor de kinderen hebben we één grote en twee kleine speeltuinen aangelegd. Nieuw-West moet een plek zijn voor iedereen. Waar eenieder zich thuis voelt.”

Kloppend hart

Het kloppend hart van de Bakemabuurt buurt is de doorlopende Dirk Sonoystraat. Langs de gehele straat heeft de gemeente de openbare ruimte aangepakt, waardoor er zicht is op groene tuinen en plantsoentjes met verrassende doorkijkjes naar groen, onderdoor, langs en tussen de bebouwing. Bij de vernieuwing van de buurt is aandacht besteed aan het behoud van het buurtkarakter en is vanuit de ontwerpprincipes van architect Bakema een vertaalslag gemaakt naar de huidige tijd.

Samenwerking

Over het plan voor de openbare ruimte is de afgelopen jaren veel overleg geweest tussen de gemeente, buurtbewoners en Stadgenoot. Overleg en samenwerking waren nodig om de problematische plekken in de buurt weer schoon, mooi en veilig te maken.

Bakemabuurt

De Bakemabuurt bestaat in totaal uit bijna 600 woningen. Twee blokken van architect Bakema met in totaal 124 woningen, waren in 2009 door de toenmalige eigenaar al gerenoveerd. Ook staan er drie appartementenblokken, twee koop en een huur, in de Bakemabuurt Zuid met in totaal 108 appartementen die later, door een andere partij, zijn gebouwd.