The British School of Amsterdam wint Geurt Brinkgreve Bokaal 2021

Algemeen
The British School in de Havenstraat.
The British School in de Havenstraat. (Foto's: Bibi Neuray)

AMSTERDAM - The British School of Amsterdam in Zuidheeft de Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 gewonnen. Deze onderscheiding wordt elk jaar door de gemeente Amsterdam uitgereikt aan het beste initiatief voor de herontwikkeling of renovatie van Amsterdams erfgoed. Geurt Brinkgreve, naar wie de prijs is vernoemd, staat bekend als één van de belangrijkste strijders voor behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. 

Na een voorselectie met acht andere genomineerde projecten won The British School of Amsterdam de bokaal en liet zij twee andere finalisten, Papaverhoek in Noord en Trinity Buildings in Zuidoost achter zich.

Huisvesten

The British School of Amsterdam is opgericht in 1978 en was in het verleden gevestigd in drie aparte gebouwen. Hier werd onderwijs gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen: Early Years, 3 tot 6 jaar, Junior School, 6 tot 11 jaar, en Senior School, 11 tot 18 jaar. In de afgelopen jaren was The British School of Amsterdam op zoek naar een passende locatie die alle scholieren onder één dak kon huisvesten. Een plek waar niet alleen leerlingen en docenten bij elkaar kon komen, maar die ook een oplossing kon bieden aan de logistieke uitdagingen waarmee ouders en onderwijzend personeel te maken hadden. In 2015 kocht The British School of Amsterdam de voormalige gevangenis aan Havenstraat 6. Mede dankzij het ontwerp van Atelier PRO Architecten en Van Hoogevest Architecten, die tekenden voor de renovatie van het markante gebouw, kon de locatie in april 2021 haar deuren openen als thuisbasis voor alle leeftijdsgroepen.

Gevangenis

The British School wilde zoveel mogelijk van het originele gebouw en haar karakteristieke kenmerken behouden. Zo zijn verschillende oorspronkelijke elementen, zoals het kruisvormige gebouw, het centrale middelpunt en de gangen, nog in originele staat. Twee voormalige gevangeniscellen herinneren aan de geschiedenis van het gebouw. Hier zaten verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog in gevangenschap, onder wie Hannie Schaft, ook bekend als ‘het meisje met het rode haar’. “Een gevangenis is geen plek waar je graag naar toegaat. We zijn er echter trots dat we dit prachtige gebouw konden transformeren naar een locatie waar iedereen graag wil zijn”, vertelt architect Dorte Kristensen van Atelier PRO.

De tekst loopt onder de foto door


Het centrale middelpunt is nog in originele staat.

Carien van Hoogevest van Van Hoogevest Architecten sluit zich hierbij aan “Het originele 19e-eeuwse ontwerp is nog steeds te zien en wordt omarmd door de nieuwe ‘bewoners’ van het gebouw. De authentieke, rode muren zijn bewaard gebleven en het is erg bevredigend te zien dat dit goed ontvangen wordt.”

Samenwerking

Het gebouw is voorzien van allerlei moderne voorzieningen, zoals een eigen sportzaal, catering-faciliteiten en een sfeervolle theaterzaal. De metamorfose is gebaseerd op een evenwicht tussen oude en nieuwe elementen. De klaslokalen zijn zo ingericht dat sprake is van een goede doorstroming: van stilteruimtes tot locaties die speciaal zijn ingericht om samenwerking en interactie te stimuleren. Elke sectie heeft een eigen vleugel, met behoud van de individuele charme van het gebouw en aangepast aan de leeftijdsgroepen.

De tekst loopt onder de foto door


De metamorfose is gebaseerd op een evenwicht tussen oude en nieuwe elementen.

“We zijn erg blij met deze prijs die we beschouwen als een belangrijke erkenning van de prachtige renovatie van dit historische gebouw”, vertelt Paul Morgan, hoofd van The British School of Amsterdam. “We zijn er trots op dat de oude gevangenis aan de Havenstraat onze thuisbasis is. We willen de geschiedenis van dit bijzondere gebouw graag in ere houden. Dit project was een bijzondere onderneming, maar het resultaat mag er zijn: één prachtige locatie voor onze volledige schoolgemeenschap en een gebouw dat leerlingen stimuleert om te leren en samen te werken. Dit complexe project is tot een goed einde gebracht dankzij geweldig teamwork en dat is een uitzonderlijke prestatie gebleken.”