WijkLeerbedrijf Amsterdam

Algemeen

NIEUW-WEST - Bij WijkLeerbedrijf Amsterdam Nieuw-West beginnen eind januari nieuwe groepen om Amsterdammers de kans te geven een werkritme op te bouwen, kennis te maken met de zorg en een opleiding Helpende op mbo-niveau 2 te volgen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor mensen die graag in de zorg willen gaan werken.

Het WijkLeerbedrijf is bedoeld voor Amsterdammers die wat langere tijd geen werk hebben gehad en graag in de zorg willen gaan werken. Binnen het WijkLeerbedrijf worden deelnemers begeleid in het opbouwen van een werkritme en ondersteund in het organiseren van hun thuissituatie zodat ze uiteindelijk een betaalde baan kunnen krijgen. Iedereen volgt de opleiding Helpende mbo-niveau 2, die door docenten van ROC van Amsterdam in het WijkLeerbedrijf wordt gegeven.

Informele hulp

In het eerste deel van de opleiding bieden de deelnemers informele hulp aan wijkbewoners, in het tweede deel van de opleiding wordt ook stage gelopen in een zorginstelling. Per week is er één dag les en lopen deelnemers 2 dagen stage. Het doel is om na anderhalf jaar een diploma mbo-niveau 2 te hebben gehaald en een betaalde baan te hebben. 

De WijkLeerbedrijven in Amsterdam bestaan bijna 7 jaar. Een groot deel van de oud-deelnemers, ruim 70 procent hebben dit doel al gehaald. Het WijkLeerbedrijf is in principe bedoeld voor Amsterdammers met een uitkering van de gemeente. Toestemming van de klantmanager is uiteraard nodig.

Nederlandse taal

Ook Amsterdammers zonder uitkering kunnen in veel gevallen deelnemen. Een redelijke beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk, deelnemers moeten zich verstaanbaar kunnen maken bij wijkbewoners en onderwijs kunnen volgen.

Informele hulp

Vanuit het WijkLeerbedrijf wordt door deelnemers informele hulp geboden aan wijkbewoners die wat extra aandacht en hulp kunnen gebruiken. Denk hierbij aan het samen boodschappen doen, samen lichthuishoudelijk werk doen maar ook een spelletje doen of de krant lezen.

Aandacht

Er is speciale aandacht voor het tegengaan van eenzaamheid. Hiermee wordt een belangrijke aanvulling gegeven op de zorg die door professionals wordt gegeven. 

Wijkbewoners die hulp krijgen vanuit het WijkLeerbedrijf doen daar richting de deelnemer ook iets voor terug. Zo zijn er wijkbewoners die helpen bij het verbeteren van de Nederlandse taal of bij het maken van huiswerk, maar er worden ook praktische vaardigheden geleerd zoals koken.

Voor meer informatie en aanmelding via: amsterdam@wijkleerbedrijf.nl of 06-34121616.