Animatie installatie in Amstelpark

Uit
Interactieve stop-motion animatie installatie van kunstenaarsduo BetweenTwoHands.
Interactieve stop-motion animatie installatie van kunstenaarsduo BetweenTwoHands. ((Foto: Chun-Han Chiang))

Animatie installatie in Amstelpark

AMSTERDAM - De interactieve stop-motion animatie installatie van kunstenaarsduo BetweenTwoHands is tot en met 16 januari te zien bij kunstinstelling Zone2Source in het Amstelpark in Amsterdam. De installatie is dagelijks van 12.00 tot 18.00 uur van buitenaf door de vensters van het Glazen Huis te bekijken.

De stop-motion animatie installatie Ecognosis N52°19’42 E4°53’34 is geïnspireerd door het boek The World Without Us van Alan Weisman. In dit boek beschrijft Weisman hoe de natuur de wereld weer overneemt zodra de mens verdwijnt. In Ecognosis nemen planten en insecten langzaam maar zeker de door de mens gemaakte omgeving over. Dit roept de pijnlijke vraag op in hoeverre de natuur de mens nodig heeft of beter af is zonder de mens.

Kunstenaarsduo BetweenTwoHands (Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek) bouwde in het Glazen Huis van Zone2Source een woon- en slaapkamer van tweedimensionale, kartonnen meubels. Hierop worden stop-motion animaties van planten en insecten - deels afkomstig uit het Amstelpark - geprojecteerd. Alle animaties zijn gemaakt van met de hand vervaardigde tekeningen, gouaches en objecten bestaande uit verschillende materialen zoals klei, papier-maché, aluminiumdraad en textiel. In de vensters zijn ook voorbeelden van de objecten en de tekeningen te zien. Het werk is interactief, door geluid te maken reageren de geanimeerde flora en fauna op ons: de menselijke soort. Zie voor meer informatie: zone2source.net/ecognosis/.