Walter van Ruitenbeek is vrijwilliger bij Pink Nieuw West

Algemeen
Walter Van Ruitenbeek.
Walter Van Ruitenbeek. (Foto: VCA Media Renée Vreuls)

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Walter van Ruitenbeek (55), vrijwilliger bij Pink Nieuw West.

Nettie Sterrenburg

“Pink Nieuw West organiseert ontmoetingsactiviteiten met of zonder thema voor de LHBTQI+ gemeenschap in Nieuw-West. Dat kan gaan om gezondheid of een gesprek over wat er nodig is in ons stadsdeel voor de Regenboog community. Ontmoeting en gezelligheid staat voorop en we willen als community meer zichtbaar zijn in ons stadsdeel.

Vier jaar geleden kwam ik in Nieuw West wonen en ik dacht: Waar is iedereen? Al snel ontdekte ik Pink en toen dit uit elkaar dreigde te vallen hebben een aantal mensen besloten om Pink Nieuw-West voort te zetten. Dat proberen we nu. We zijn een organisatieteam dat veel leert, plezier heeft en zich blijft ontwikkelen.” 

Kleurrijk Nieuw-West

“Mijn hart maakt een sprongetje van blijdschap als ik de regenboogvlag zie wapperen aan de gevels van huizen en organisaties. Het is een belangrijk symbool. De vlag aan de gevel zegt dat er plek voor je is, dat je er mag zijn. Zichtbaarheid is belangrijk omdat het kan leiden tot meer gewoon, dat wie je ook bent, je onderdeel bent van dit stadsdeel. Oordelen over dat wat je niet kent, wilt of durft te kennen zit in ons allemaal. Zichtbaarheid kan leiden tot nieuwsgierigheid, een mooie eigenschap die voor verbinding zorgt en daarmee tot meer acceptatie. En dat is nodig want onze zichtbaarheid kan ook wel eens leiden tot weerstand. Er is nog veel te winnen in ons stadsdeel.”

Regenbooghuis

“Ik zou het fantastisch vinden als we een Regenbooghuis kunnen realiseren, een veilige plek om elkaar te ontmoeten en waar we mooie activiteiten kunnen organiseren met alle clubs en initiatieven die zich inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap in Nieuw-West. Ik juich initiatieven van anderen in het stadsdeel toe. Stichting Prisma Groep doet erg goed werk voor de bi-culturele en islamitische gemeenschap. Er worden Gender and Sexuality Alliance opgericht om de gelijkheid van iedereen op school te waarborgen, ook op scholen in Nieuw-West. We organiseerden een coming-out dag etentje in Coffee 5 van het AZC. Dan realiseer ik me hoeveel steun onze Pinkgroep heeft aan elkaar, van familie of vrienden. Dat kan voor vele anderen in ons stadsdeel een heel ander verhaal zijn. Mijn hart ligt bij deze community en de gezelligheid van de ontmoetingen en vooral dat iedereen zich veilig en thuis kan voelen in de eigen wijk,. Ik blijf dit werk voorlopig doen.”

Vrijwilligers gezocht

Heb je zin om ons team te versterken en samen ontmoetingen en activiteiten te organiseren. Mail naar Pink Nieuw West via het contactformulier op de website www.pinknieuwwest.org/contact

Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw-West: 06-34030720.